El Sabadell preveu creixements de fins al 2,6% en l'economia però alerta de l’endeutament públic

El president de l'entitat ha advertit que, governe qui governe, més prompte que tard haurà de revisar algunes despeses

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, en un acte de l'Institut d'Estudis Econòmics de la Província d'Alacant (Ineca).
El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, en un acte de l'Institut d'Estudis Econòmics de la Província d'Alacant (Ineca). / À Punt NTC

L’economia espanyola va bé i no es preveu recessió a curt termini. Així ho ha confirmat aquest dimarts el president del Banc Sabadell, Josep Oliu. Durant una conversa a l'Auditori de la Diputació d'Alacant (ADDA) ha oferit la seua perspectiva de l'economia nacional i internacional en el marc de l'assemblea de socis de l'Institut d'Estudis Econòmics de la Província d'Alacant (Ineca). Oliu també ha explicat que la situació és millor que en altres països europeus perquè som una illa energètica i ens afecten menys les conseqüències de la guerra. 

En aquest sentit, ha assenyalat que els serveis de macroeconomia de la seua entitat preveuen taxes de creixement a Espanya superiors al 2,3% i fins al 2,6%, per la qual cosa creu que no hi haurà recessió a curt termini. No obstant això, ha alertat de l'endeutament públic com a "factor de risc més important".

Oliu ha ressaltat també que Espanya "no està en crisi" i ha apuntat que els sectors més afectats per la covid, com són el turisme i el de l'automòbil, estan en una situació millor actualment. Afirma que la demanda continua sent potent a Espanya, tant a l’interior com a l’exterior, perquè els nostres béns són competitius i el turisme avança.

A més, ha indicat que després de la baixada de poder adquisitiu del 2021, la demanda no va disminuir com s’esperava perquè es va suplir amb l’estalvi previ fet durant la covid. 

No obstant això, ha precisat que el "gran endeutament públic" és un factor feble enfront d'una situació privada "molt favorable", perquè l'endeutament de les famílies està per davall de la mitjana de la Unió Europea. Oliu també ha vaticinat que, més prompte que tard, governe qui governe haurà d’afrontar el problema del deute públic perquè a Europa, al món i als mercats no s’admeten dèficits que no estiguen dins del marc d'estabilitat. Per això, afirma que si el deute és massa alt s'hauran de revisar algunes despeses, malgrat que no siga bo políticament parlant.

També et pot interessar

stats