La riquesa mundial cau per primera vegada des de 2018

L'informe anual de Credit Suisse xifra en vora 78.000 euros el patrimoni mitjà per adult

Grapat de bitllets d'euro
Grapat de bitllets d'euro / Marian Weyo (Shutterstock)

La riquesa a escala global ha disminuït en 2022 per primera vegada en cinc anys degut principalment a l'apreciació del dòlar davant diverses monedes i a la inflació. Aquests fenòmens provocaren una reducció del patrimoni privat net superior als 10.300 milions d'euros, un 2,4% menys que l'any anterior, segons l'informe anual sobre riquesa del banc Credit Suisse-UBS.

Els actius financers causen en gran manera recompressió de la riquesa, mentre que els actius no financers responen millor a la pressió, principalment en el mercat immobiliari. Ací els preus es mantingueren estables tot i la forta pujada dels tipus d'interés i al consegüent encariment de les hipoteques.

En aquestes circumstàncies, la riquesa global se situava en el tancament de 2022 en vora 416.000 milions d'euros de mitjana i l'atribuïda a cada adult va ser de 78.441 euros, quasi 3.000 menys que en 2021 (-3,6%). El panorama difereix considerablement dels resultats d'aquell any, quan la riquesa mundial va créixer un 9,8% a pesar que el món encara no havia eixit de l'etapa aguda de la pandèmia de covid-19.

Segons l'informe, la desigualtat general del patrimoni en l'últim exercici ha baixat molt lleugerament, l'1% més acabalat del món aclapara el 44,5% del patrimoni (45% en 2021). La pèrdua de la riquesa mundial en 2022 es concentra en les regions més acomodades del planeta: Amèrica del Nord i Europa, que en conjunt veieren volatilitzar-se 10,9 bilions de dòlars (9.974 milions d'euros al canvi). Amèrica Llatina, en canvi, és l'única regió on va haver-hi un augment del capital, de vora 9.100 milions d'euros, gràcies al fet que les divises al continent s'apreciaren de mitjana un 6% davant del dòlar.

En termes de mercats, els Estats Units, el Japó, la Xina, el Canadà i Austràlia encapçalaren les pèrdues. Per contra, un grup d'economies emergents lidera l'augment de patrimoni: són el Brasil, Mèxic, l'Índia i Rússia, tot i l'impacte en l'economia d'aquest últim país de la guerra que prossegueix contra Ucraïna i les sancions financeres que la comunitat internacional li ha imposat per aquesta agressió.

D'altra banda, el nombre de milionaris en dòlars a tot el món s'ha retallat en 3,5 milions fins a situar-se en 59,4 milions de persones. Segons les previsions de l'informe, que elabora Credit Suisse des de fa catorze anys, la riquesa mundial augmentarà un 38% en els pròxims cinc anys fins a superar els 575 milions d'euros en 2027. El principal motor d'aquest creixement, segons l'entitat bancària, seran els mercats d'ingressos mitjans. Aquest document constitueix una de les anàlisis més exhaustives que existeixen sobre la riquesa i abasta el patrimoni de 5.400 milions d'adults a tot el món i de tot l'espectre d'ingressos.

Un 3,7% més rics a Espanya

L'informe anual sobre patrimoni global de Credit Suisse també estima que la riquesa a Espanya, mesurada en euros, ha augmentat un 3,7% per adult en 2022. Calculada en dòlars, però, el paràmetre experimenta una davallada del 2,4% —semblant a la caiguda global—. La mitjana de capital privat per persona major d'edat va ser de 205.173 euros l'any passat.

La riquesa acumulada a Espanya es va elevar així a quasi 7.800 milions d'euros i el nombre de milionaris —en dòlars estatunidencs— era de 1.135 a finals de l'any passat, segons l'informe. D'altra banda, 1.018 espanyols formen part de l'1% de les fortunes mundials més grans, que posseeixen el 44,5% del patrimoni global.

També et pot interessar

stats