Ribera descarta que les parades de les nuclears tensionen els preus de la llum a l'alça

Els centres d'Almaraz I, Ascó I i Cofrents tenen aturades de manteniment programades per a aquest mes que es van planejar fa mesos

Imatge de la central nuclear de Cofrents
Imatge de la central nuclear de Cofrents

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha descartat aquest dilluns que les parades de centrals nuclears programades per a aquest mes de novembre hagen de tensionar a l'alça els preus de l'energia, pel fet que sol ser un mes "ventós", amb una gran capacitat per a generar energia eòlica.

Gràcies a això, Ribera creu que, malgrat les parades de les nuclears per a manteniment i recàrrega de combustible, els preus de l'electricitat es mantindran "dins d'un rang raonable, sense molta alteració".

La ministra, en declaracions a RNE, ha recordat que les parades de les centrals nuclears de Cofrents, Almaraz I, Ascó I es van planejar fa mesos i, encara que es va estudiar la possibilitat de distanciar-les en el temps, les mateixes companyies van demanar mantindre les dates per raons de seguretat.

"Hem tingut la mala sort que s'han programat en aquest moment, les tres parades molt pròximes. Estudiem la possibilitat de distanciar-les, però les companyies propietàries van considerar prudent, per raons de seguretat, mantindre les dates establides i, en aquest cas, jo crec que és el millor, perquè cal estar segur que les coses funcionen correctament i amb totes les garanties", ha afirmat.

Preguntada per si atendrà la petició de les empreses comercialitzadores de gas d'aplicar en la factura una rebaixa de l'IVA similar a la de la llum, la ministra ha recordat que el govern ha topat el creixement de la factura del gas en la tarifa d'últim recurs.

"Sobre aquesta base caldrà veure si és necessari o no més mesures amb els nostres companys d'Hisenda, però això cal gestionar-ho amb prudència", ha afegit.

D'altra banda, la vicepresidenta tercera ha admés la preocupació del Govern pels problemes entre Algèria i el Marroc, però, pel que fa al subministrament de gas, ha reiterat que la relació que manté Espanya amb Algèria "permet assegurar que no hi haurà problemes de subministrament".

Així, ha recordat que el gasoducte Medgaz incrementarà la seua capacitat a partir de l'1 de gener i, "eventualment, es completaria la resta" del subministrament necessari amb vaixells metaners.

No és el moment de l'impost al dièsel

Preguntada per si ha renunciat a implantar l'impost al dièsel, la vicepresidenta ha subratllat que "cal anar amb compte amb el moment" en el qual es fan les coses i aquest, manté , no seria el més adequat.

"En aquests mesos, en els quals hem viscut un increment molt notable dels preus dels combustibles fòssils pels mercats internacionals, seria enormement sensible introduir un increment addicional que perjudicaria als qui més necessiten aquests recursos", ha admés.

També et pot interessar

stats