Retardar l'edat de jubilació podria augmentar el risc d'una mortalitat primerenca
Demorar l'eixida del mercat laboral un any apuja la probabilitat de morir entre els 60 i els 69 anys, segons un informe de Fedea
Retardar l'edat de jubilació augmenta el risc d'una mortalitat primerenca, de forma que demorar un any l'eixida del mercat laboral apuja "significativament" el risc de morir entre els 60 i 69 anys, especialment en els sectors i ocupacions físicament exigents i lligats a més estrés emocional i mental.
És la conclusió d'un estudi publicat per la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea), on s'assenyala que el risc de mortalitat primerenca és "molt menor" entre els treballadors que tenen accés a mecanismes de jubilació parcial que els permeten reduir les hores de treball a partir de determinada edat.
Els investigadors mostren que "l'impacte advers sobre l'esperança de vida supera els guanys fiscals". Segons els investigadors, l'augment de 0,46 anys en l'edat a l'hora de morir es tradueix en una pèrdua social valorable en 8.564 euros per cada persona.
"Els estalvis fiscals no compensen"
"Els estalvis fiscals derivats de retardar la jubilació i de reduir la duració dels pagaments de les pensions no compensen la pèrdua social associada a la reducció de l'esperança de vida, fet que suggereix que la reforma no és econòmicament beneficiosa en el context més ampli del benestar social", ha explicat l'estudi.
Per a Fedea, els resultats de l'informe assenyalen la necessitat de dissenyar "amb cura" les polítiques de jubilació pels possibles efectes sobre la salut dels treballadors.
Més flexibilitat
"És important tindre en compte el grau d'exigència física, emocional i mental de les distintes ocupacions a l'hora de fixar les edats mínimes i legals de jubilació, que no poden ser iguals per a tots", demanen.
A més, l'estudi proposa introduir mecanismes flexibles de jubilació anticipada i parcial que permeten als treballadors modular les hores de treball en la part final de la vida laboral.