Representants de les llotges de cereals de València asseguren que l'abastiment està garantit en tot Europa

El president de la Borsa de Comerç Europea Comimodities Exchange, Claudio Bongiovanni, afirma que "cal estar tranquils, a pesar que siga a un preu superior"

Trobada dels representants de les principals llotges europees del cereal a València
Trobada dels representants de les principals llotges europees del cereal a València / À Punt NTC

L'abastiment de cereals a Europa està totalment garantit, a pesar del sacseig del mercat que ha suposat la guerra en Ucraïna.

Els representants de les principals llotges europees del cereal que controlen tot el mercat, s'han reunit aquest divendres a València i des d'ací llancen un missatge de tranquil·litat.

"Cal estar tranquils, a pesar que siga a un preu superior", ha assegurat Claudio Bongiovanni, president de la Borsa de Comerç Europea Comimodities Exchange. Segons ha explicat, el món produeix 728 milions de grans anuals i "de moment blat i dacsa no hi falta".

En Espanya arribaven fins a 8 milions de tones de dacsa ucraïnesa cada any. S'han pogut substituir per la dels Estats Units, però s'ha hagut de modificar la normativa perquè és transgènica.

En aquest sentit, Vicente Ebri, prior i cònsol major de la llotja de València, ha avançat que la setmana que ve arriba un vaixell de dacsa americana, que portava temps sense poder entrar.

Encariment de preus pel transport

José Luis Esteban, president de la llotja de Barcelona, indica que el fet que vinga del Brasil o dels EUA crea una elevació de preus important, ja que "s'encareix el transport i apugen els preus". El blat de moro, per exemple, estava a 250 euros la tona i ara són 350, 100 euros més.

Ara bé, també hi ha lloc per a l'optimisme. Vicente Ebri ha apuntat que a Ucraïna, les zones pegades a Moldàvia, al Danubi s'estan organitzant "per a fer eixides de cereal i intenten reprendre el comerç". Mentre que ací enguany s'espera una bona collita, perquè les pluges han sigut beneficioses.

També et pot interessar

stats