Quatre projectes valencians es colen en la llista Forbes dels 30 under 30
La prestigiosa revista empresarial reconeix els trenta joves més influents d'Espanya per davall de la trentena, entre els quals hi ha Rosalía o Alexia Putellas
Quatre projectes empresarials impulsats per valencianes i valencians menors de trenta anys han aconseguit guanyar-se un lloc en la llista 30 under 30 del 2022 elaborada per Forbes Espanya. La prestigiosa revista, especialitzada en el món dels negocis i les finances, selecciona per a aquest rànquing els noms de joves pròxims a la trentena més influents del país.
María Tatay, Jaime Grau, Edgar Gámez, José Burgos, Pep Gómez, Aitor Carratalá i Roberto Mohedano són els noms que estan darrere d'innovadors projectes amb segell valencià i comparteixen espai en aquesta llista amb personalitats de la talla de la cantant Rosalía, la futbolista Alexia Putelles o el youtuber Ibai Llanos. A través d'idees innovadores, que s'han materialitzat en exitoses start-ups, s'han convertit en tot un referent per a les generacions actuals i futures.
L'alzirenc José Burgos ha revolucionat amb només vint-i-nou anys els recursos humans i la gestió de personal a través de Fresh People, una consultora especialitzada a transformar equips i la cultura corporativa de les empreses. L'innovador projecte posa la tecnologia al servei de les companyies i és la primera firma del sector que permet pagar els serveis amb criptomonedes. La cartera de què disposa supera els 150 clients. El secret de l'èxit? Posar cor a la faena i creure's el projecte: "Volem ser una empresa amb ànima, que parle amb els clients de cervell a cervell, però també de cor a cor", explica a À Punt NTC.
Un altre dels noms valencians que es troba en la prestigiosa llista 30 under 30 és el de María Tatay. Amb Jaime Grau i Edgar Gámez, la jove va fundar BePrisma, un original programari per a desenvolupar el talent professional mitjançant la gamificació. Des d'un Candy Crush adaptat per a formar les plantilles professionals, fins a jocs de taula orientats a generar idees innovadores que milloren barris marginals. "Posem el joc al servei dels objectius corporatius de l'empresa", resumeix l'emprenedora, que coincideix amb Burgos que el més important per a triomfar és posar passió en el que es fa.
També estan en el rànquing Aitor Carratalá i Roberto Mohedano, dos dels responsables de Timpers. Aquesta coneguda empresa alacantina elabora sabatilles a través d'un projecte social en què tota la plantilla té algun tipus de discapacitat, fonamentalment ceguera. Són les primeres sabates inclusives del mercat.
El de Pep Gómez és el quart nom. Aquest valencià es troba darrere de Fever, la plataforma líder a escala mundial en el sector de l'oci. Està orientada a descobrir alternatives per a gaudir del temps lliure en diferents ciutats, depenent dels interessos dels usuaris i les usuàries. El 2022 ha aconseguit una valoració econòmica de mil milions de dòlars i està participada per Goldman Sachs.
Startup València ha reunit alguns dels joves en una xarrada per a explorar com han aconseguit fer créixer d'una manera tan exponencial els seus projectes. "Volem valorar tots aquests emprenedors valencians que despunten. Jornades com aquesta ens ajuden a posicionar València com un hub tecnològic en l'àmbit nacional i internacional", assegura Karina Virrueta, una de les organitzadores de la jornada. L'experta remarca que la capital del Túria ja és la ciutat més densa pel que fa a start-ups per habitant.
Emprendre, "una muntanya russa d'emocions"
José i María ja han assolit l'èxit i són l'exemple que el talent no entén de fronteres ni tampoc té gènere ni d'edat. Quin consell donarien a altres joves que vulguen seguir la seua estrela? Per a ell, una de les claus implica detectar un problema real pendent de resoldre i apassionar-se en la cerca de la solució. "Estem veient com naixen moltes solucions per a qüestions que encara no existeixen i molts reptes que encara no tenen solució", assenyala. Ella aconsella véncer la por a no tindre formació, perquè això "no ha de ser un impediment per a emprendre". "A temps de formar-se sempre estem, i si u és resolutiu, ho acabarà fent", afegeix.
El camí, en tot cas, no és fàcil i cal anar mentalitzat. "Ser emprenedor i tindre la teua empresa serà una muntanya russa d'emocions", assegura María, que aconsella buscar suport en els socis de negoci o rodejar-se de familiars i amistat per a recarregar l'energia que es gasta en l'aventura de crear una empresa des de zero. La flexibilitat serà fonamental: "Hem de ser com barquetes de l'Albufera i corregir el rumb contínuament", adverteix la jove. Un trajecte de llums i ombres en què la passió és un dels ingredients fonamentals.