La pujada de la llum, la gasolina i les fruites dispara l'IPC a l'agost al seu màxim des de 2012

La inflació creix durant el mes passat un 3,3%, quatre dècimes més que al juliol, i un 3,4% a la Comunitat Valenciana

La inflació baixa una dècima al juliol i se situa en el 2,2% interanual
La inflació continua pujant / À Punt NTC

Els preus continuen la seua escalada. Les dades d'inflació (IPC) corresponents al mes d'agost, que publica l'Institut Nacional d'Estadística (INE) reflecteixen un repunt del 3,3%, quatre dècimes més que el mes anterior. Aquestes dades confirmen l'avanç de l'IPC publicat a finals del mes passat. Amb aquest repunt, el sisé consecutiu enguany, la inflació se situa en nivells desconeguts des de 2012. A la Comunitat Valenciana, a més, els preus han pujat un 3,4% en agost, xifra que suposa una dècima més que al conjunt d'Espanya i cinc dècimes més que al mes de juliol.

Les dades oficials mostren com l'electricitat dispara el seu preu quasi un 35% en l'últim any i l'oli d'oliva és un 25% més car. Per a pal·liar l'impacte d'aquestes pujades en el rebut, el govern va baixar del 21% al 10% l'IVA de l'electricitat i es va suspendre l'impost a la generació (7%). L'INE mostra que al repunt dels preus durant el mes d'agost ha contribuït, principalment, l'encariment de l'electricitat, però també de les fruites, dels automòbils i dels carburants per al transport personal.

L'enquesta també recull la inflació subjacent (la que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics), que va pujar una dècima a l'agost, fins al 0,7%, amb el que se situa més de 2,5 punts per davall de l'índex general.

La taxa anual de preus va pujar en totes les comunitats autònomes durant el mes passat.

També et pot interessar

stats