La llum arrossega la pujada dels preus en agost fins al 3,3%

Les dades de l'IPC mostren també que durant el mes actual s'ha encarit el preu dels aliments

Una imatge d'arxiu d'una bombeta
Una imatge d'arxiu d'una bombeta / Europa Press

L'escalada del preu de la llum durant el mes d'agost ha arrossegat també el comportament general de la inflació a Espanya. L'índex de preus al consum (IPC) del mes d'agot registra un repunt del 3,3% en comparació amb el mateix mes de 2020, i un increment de 0,4 dècimes sobre el mes anterior, segons l'avanç de les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Agost és el sisé mes consecutiu d'enguany que registra un repunt de la inflació.

La pujada del preu de la llum és el factor que més afecta el comportament general dels preus, i també es reflecteix en altres sectors com ara el transport. I aquest dilluns ha tornat a batre un nou rècord. Si dijous passat marcava una fita històrica amb 122,76 euros per megavat hora (MWh), aquest dilluns la mitjana del preu diari de l'electricitat en el mercat majorista es dispararà a una nova marca i arribarà als 124,45 euros/MWh.

A més, l'encariment de preus esguita també altres sectors, com ara l'alimentació. Els aliments i les begudes no alcohòliques acumulen el quart mes de pujada consecutiva i en agost costen un 0,2% més que en juliol, i un 1,9% més que fa un any. El repunt més elevat en el sector alimentari el registra el subgrup d'aliments sense elaborar, que en l'últim any s'han encarit un 2,6%.

També et pot interessar

stats