Els proveïdors de l'automoció alerten que poden desaparéixer per l'encariment de les matèries primeres i l'energia

AVIA també demana a l'administració ajuda per a facilitar la reconversió del sector cap al vehicle elèctric

Dos responsables d'AVIA, aquest dimarts, en roda de premsa
Dos responsables d'AVIA, aquest dimarts, en roda de premsa / AVIA

La presidenta d'AVIA, Mónica Alegre, ha demanat aquest dimarts als fabricants de vehicles que tinguen en compte la situació delicada dels proveïdors. “Els fabricants han d'entendre que els proveïdors patim directament l'encariment de les matèries primeres i de l'energia, en uns percentatges entre el 10% i el 15%. Si els fabricants no tenen en compte aquesta situació, molts proveïdors poden desaparèixer i afebliríem la cadena de subministrament i el sector, en general”, ha advertit.

AVIA, que representa 120 empreses de l'automoció, ha recordat que els associats sumen una facturació agrupada d'11.800 milions d'euros, xifra lleugerament inferior a la del 2019, i que representen el 6,86% dels llocs de treball industrials a la Comunitat Valenciana (24.500). Alegre ha remarcat que malgrat les adverses circumstàncies (encariment de preus, guerra a Ucraïna), el sector està mantenint els llocs de treball.

Tot i aquesta realitat, ha reconegut que el sector està en un "moment crític". Aquesta situació obeeix, entre altres factors, a aspectes com la descarbonització del sector que impulsa la UE, a més de la falta de microxips, l'encariment de les matèries primeres, l'encariment de l'energia i la guerra a Ucraïna. I en aquest context de descarbonització, la responsable d'AVIA ha destacat la necessitat que l'administració ajude a la reconversió del sector i "faça costat d'alguna manera a aquelles empreses l'especialització de les quals desapareix en irrompre el vehicle elèctric".

Expectants davant Ford

El clúster valencià està expectant davant la pròxima comunicació al juny de Ford sobre quina planta europea (València o Saarlouis) fabricarà dos cotxes elèctrics i ofereix "tot el seu potencial", un sector amb capacitat humana i tecnològica "de primer nivell", segons ha manifestat Alegre.

Expectant i optimista. La gerent d'AVIA, Elena Lluch, ha defensat que estan "tranquils" perquè considera que s'han fet "els deures, tant des de l'administració com dins de Ford Almussafes.

La gran oportunitat que és la gigafactoria

D'altra banda, el clúster ha treballat per a diversificar productes i mercats i la gigafactoría és "una oportunitat" per a fabricar components de les bateries, han assenyalat.

AVIA considera que la futura planta de bateries per a vehicles elèctrics podrà generar un volum important d'ocupacions de qualitat i ben remunerades, ja que el sector de l'automòbil i més el de la nova automoció és un sector molt tecnificat, encara que això depén dels detalls de la inversió i l'activitat que Volkswagen finalment desenvolupe a Sagunt i la seua dependència de socis locals.

També et pot interessar

stats