Primera baixada dels tipus d’interés del BCE en huit anys: els retalla un quart de punt, fins al 4,25%

La retallada arriba quasi dos anys després de l'inici de l'enduriment de la política monetària per a combatre la inflació

Christine Lagarde, presidenta del BCE
Christine Lagarde, presidenta del BCE / Arxiu
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de juny 2024 - 14:31 Actualitzat: 06 de juny 2024 - 17:21

El Banc Central Europeu (BCE) ha baixat els tipus d'interés en 0,25 punts, fins al 4,25%, en la primera retallada des de març de 2016 i que arriba quasi dos anys després de l'inici de l'enduriment de la seua política monetària per a combatre la inflació.

El consell de govern de l'organisme, que s'ha reunit este dijous a Frankfurt, també ha decidit retallar en un quart de punt la facilitat de crèdit (la que presta als bancs a un dia), fins a situar-la en el 4,5%, i la facilitat de depòsit (que remunera l'excés de reserves a un dia), fins al 3,75%.

En tot cas, Lagarde també ha deixat clar durant la seua intervenció que no es comprometen a seguir una senda de tipus determinada, sinó que les decisions es basaran en les perspectives de la inflació, la dinàmica de la subjacent i la fortalesa de la transmissió de la política monetària.

De fet, en el comunicat publicat hui, el BCE adverteix que les pressions inflacionistes són encara intenses i que les pujades salarials estan sent elevades, amb el que és "probable que la inflació es mantinga per damunt de l'objectiu (del 2%) fins a ben entrat l'any vinent". L'entitat espera que la inflació mostre una certa volatilitat durant la resta de 2024, degut a l'efecte de base i a l'augment dels preus de les matèries primeres energètiques; mentre que la inflació dels aliments fluctuarà entorn dels nivells actuals abans de moderar-se, encara més, a partir de finals de 2025.

Impacte "limitat"

El director general d'Idealista hipoteques, Juan Villén, ha afirmat que la retallada en els tipus d'interés anunciada pel BCE tindrà un "impacte limitat" en el mercat hipotecari espanyol, ja que l'Euríbor a dotze mesos —principal indicador en el càlcul del tipus d'interés en les hipoteques— "ja està descomptant esta baixada, fins i tot alguna més".

En un comunicat, ha indicat que a partir d'ara caldrà comprovar com evoluciona este indicador durant la resta de l'any, és a dir, "si després d'esta baixada i els comentaris del BCE es manté en el nivell actual o si comença ja a descomptar baixades addicionals". Per a Villén, és "difícil" realitzar prediccions sobre els moviments del BCE a curt termini, ja que el banc europeu ha insistit que no vol prendre decisions precipitades, la qual cosa podria implicar que una nova retallada de tipus "tarde més a arribar del que s'espera".

També et pot interessar

stats