Els preus pugen un 0,2% al desembre a la Comunitat Valenciana i tanquen l'any en el -0,5%

L'INE ha atribuït el repunt de l'IPC a l'augment dels preus de l'electricitat, del gasoil per a calefacció i dels carburants i lubrificants.

L'INE atribueix el repunt de l'IPC a l'augment dels preus de l'electricitat, del gasoil per a calefacció i dels carburants
L'INE atribueix el repunt de l'IPC a l'augment dels preus de l'electricitat, del gasoil per a calefacció i dels carburants / Europa Press

La inflació puja dues dècimes en desembre a la Comunitat Valenciana, però l'Índex de Preus de Consum (IPC) interanual continua en negatiu i tanca l'any en el -0,5%, segons ha publicat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística. Amb la dada de desembre, l'IPC interanual encadena a la Comunitat Valenciana la novena taxa negativa consecutiva des del mes de març.

A tot Espanya la inflació interanual està també en -0,5 per cent, tres dècimes més que al mes anterior. És la primera vegada des de 2014 que l'IPC tanca en negatiu. En 2019 va acabar l'any en el 0,8%, mentre que en 2018, 2017 i 2016 es va situar per damunt de l'1%. Aquest tancament en negatiu de l'IPC ha permés als salaris guanyar més de dos punts de poder adquisitiu. En taxa mensual, desembre sobre novembre, l'IPC també ha pujat un 0,2%.

Segons l'INE, la pujada de l'IPC interanual al desembre és conseqüència de l'augment del grup d'habitatge en més de dos punts, fins al -0,1%, per l'encariment de l'electricitat i del gasoil per a calefacció, i del repunt del grup de transport en set dècimes, fins al -4,4%, per la pujada de preus dels carburants i lubrificants per al transport personal.

Per contra, el grup d'oci i cultura ha retallat set dècimes la seua taxa interanual, fins al -1,6%, per la baixada dels preus dels paquets turístics. Pel que fa als aliments, la taxa anual ha disminuït una dècima, fins a l'1,1%, com a resultat de l'abaratiment de llegums i hortalisses i del menor repunt de preus de la carn en comparació amb desembre de 2019. Per contra, els preus del peix i del marisc, habituals en els sopars de Nadal, han pujat més al desembre d'enguany que en 2019.

En el balanç de 2020 les majors pujades de preu s'ha registrat en la joieria i bijuteria (13,7%), els accessoris informàtics (10,3%), el transport marítim de passatgers (8,7%), altres olis comestibles (6,5%) i l'electricitat (5,9%). En sentit contrari, l'any passat es van abaratir combustibles líquids (-25,1%); els hotels i hostals (-18,3%); els vols internacionals (-17,3%); el gasoil (-12,4%), i el gas natural (-11,8%).

També et pot interessar

stats