Els preus de l'electricitat es publicaran cada dia

Red Eléctrica de España difondrà en el seu web les noves tarifes de la llum, que distingeixen tres trams horaris 

Pals elèctrics, en una imatge d'arxiu
Pals elèctrics, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Red Eléctrica de España (REE) publicarà cada dia, des d'aquest dilluns, els preus de l'electricitat en les noves tarifes elèctriques, que distingeixen tres trams horaris en funció del cost, per a facilitar la tria de la franja que més els interessa per a consumir. 

Segons ha informat l'operador del sistema elèctric espanyol en un comunicat, la nova i única corba de preus es publicarà tots els dies a les 20:15 hores, tant en la pàgina web de eSios, el sistema d'informació de REE, com en l'aplicació redOS de la companyia, i informarà dels preus de l'electricitat que s'aplicaran l'endemà en els diferents trams.

En el mes de maig, el rebut mitjà d'electricitat ha repuntat un 0,8% respecte a l'abril i s'ha disparat un 43,8% en comparació amb el mateix mes de l'any passat, segons dades que arreplega Europa Press a partir del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Així, manté la tendència alcista registrada en els últims mesos. Per a un consumidor domèstic, la factura mitjana ascendeix el mes de maig a 75,92 euros, davant dels 75,32 euros d'abril.

La nova factura de la llum, que entra en vigor aquest dimarts, 1 de juny, es basa en la discriminació horària i divideix la jornada en tres trams horaris en els quals el preu de l'electricitat varia substancialment. Són l'hora punta, amb el valor més elevat; pla, fins a un 69% més barat que la punta: i vall, un 95% inferior al període punta, segons càlculs de la CNMC.

El període punta abasta de les 10:00 a les 14:00 hores i de les 18:00 a les 22:00 hores de dilluns a divendres no festius; mentre que el pla anirà de 8:00 a 10:00 hores, de 14:00 a 18:00, i de 22:00 a 24:00. La tarifa vall, la més barata de les tres, se situarà entre la mitjanit i les 8:00 hores i s'aplicarà durant totes les hores dels caps de setmana i festius.

La corba de preus, resultat del cost de producció de l'energia, els pagaments pels peatges de transport i distribució i pels càrrecs per l'energia consumida, s'aplicarà sobre el consum horari real de la factura dels consumidors acollits al preu voluntari per al xicotet consumidor (PVPC).

Aquest nou model tarifari modifica la metodologia de càlcul dels peatges elèctrics, fixats per la CNMC, i els càrrecs, aspecte que li correspon al govern espanyol. En generalitzar la discriminació horària, que abans s'aplicava només a una sèrie de tarifes elèctriques, es pretén que les persones usuàries traslladen el consum energètic als períodes en els quals l'electricitat és més barata.

També et pot interessar

stats