Els preus baixen cinc dècimes al gener però la inflació anual segueix disparada en el 6,2%

L'habitatge i el transport encapçalen els encariments en l'últim any a la Comunitat Valenciana amb variacions per damunt del 10%

Diverses dones fan cua a la carnisseria d'un supermercat
Unes dones fan cua a la carnisseria d'un supermercat / Europa Press

L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha baixat un 0,5% a la Comunitat Valenciana durant el mes de gener respecte al mes anterior, segons les xifres definitives publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El cost de la vida es modera sensiblement en l'arrancada de 2022, però la inflació continua disparada en el 6,2% interanual a pesar que aquesta taxa ha perdut sis dècimes en comparació a desembre de 2021 (6,8%). 

La dada valenciana se situa en línia a la mitjana estatal, que és del 6,1%. Un percentatge que corregeix en una dècima a l'alça la xifra registrada per a tot Espanya fa dues setmanes. Així, la inflació espanyola se situa quatre dècimes per davall de la taxa de desembre (6,5%), que va ser la més alta en els últims 30 anys. 

L'INE apunta al fet que la moderació anotada al gener respecte al desembre se sustenta sobretot en el fet que l'augment dels preus de l'electricitat és menys pronunciat. Del costat contrari destaca, paral·lelament, la contribució a l'alça de la roba i el calçat, categoria en què els preus van baixar sensiblement menys que en l'exercici anterior malgrat coincidir amb el període de rebaixes.

A pesar de la lleugera baixada, els preus s'han disparat en l'últim any arrossegats pel creixement del cost dels hidrocarburs, el gas i l'electricitat. També d'aliments com l'oli, la carn o la fruita. I encara que l'IPC interanual es modera respecte al desembre en totes les comunitats autònomes excepte a Galícia, el cost de la vida continua immers en una espiral d'encariment. La Comunitat Valenciana, junt amb Aragó, Cantàbria, Castella i Lleó, Extremadura i Madrid encapçala la baixada de la inflació al gener, amb un descens interanual de sis dècimes.

A la Comunitat Valenciana, els segments en què els preus s'han disparat de manera més acusada respecte a gener de 2021 són l'habitatge (20,5%) i el transport (11,2%), mentre que en aliments i begudes no alcohòliques la crescuda és del 4,8%. En la resta de grups les variacions han sigut menors: en parament del 3,4%; hotels, cafés i restaurants, 2,6%; begudes alcohòliques i tabac, 2,1%; vestit i calcer, 2%. En comunicacions la variació anual se situa en el -0,7%.

També et pot interessar

stats