L'IPC arranca 2022 en el 6% després de baixar cinc dècimes al gener

Un descens de la inflació interanual causat sobretot per la caiguda dels preus de l'electricitat en comparació amb gener de 2021

Una persona desconnecta un comptador de la llum
Una persona desconnecta un comptador de la llum / Bacho (Shutterstock)

L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha baixat un 0,5% al gener amb relació al mes anterior i ha retallat la taxa interanual de la inflació fins al 6%, cinc dècimes per davall de la taxa de desembre (6,5%), a causa de l'abaratiment de la llum.

Amb la dada de gener, l'IPC interanual encadena la tretzena taxa positiva consecutiva, segons les dades avançades que ha publicat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que es difonen per primera vegada en la nova base 2021.

En el comportament interanual de l'IPC de gener destaca la baixada dels preus de l'electricitat, enfront de la pujada que van registrar el gener de 2021.

L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que ha augmentat al gener tres dècimes, fins al 2,4%. Se situa més de tres punts per davall de la taxa de l'IPC general.

Descens mensual del 0,5%

En taxa mensual, l'IPC trenca amb una ratxa de cinc mesos d'ascensos en registrar al gener una disminució del 0,5% respecte del desembre de 2021, la baixada més gran des de juliol passat.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de gener a mitjan febrer.

Els canvis que implica la nova base

El canvi de base és un procés que s'efectua cada cinc anys per a renovar l'IPC mitjançant la seua adaptació als canvis en les pautes de consum de les llars i la incorporació de millores metodològiques.

Els canvis més destacables en la configuració de la cistella són la incorporació de les mascaretes higièniques i la subscripció a la premsa en línia. De la cistella desapareixen articles com el reproductor d'imatge, el reproductor portàtil o el compact-disc i el DVD, entre altres.

També et pot interessar

stats