El preu de la llum es dispara en plena onada de fred

L'hora més cara d'aquest divendres serà entre huit i les nou de la nit.

El preu de la llum es dispara en plena onada de fred

En plena onada de fred el preu de la llum en el mercat majorista s'ha disparat aquest divendres i el preu mitjà diari se situa en 94,99 euros/megavat hora (MWh), el segon més alt en la història, després dels 103,76 euros que va marcar l'11 de gener de 2002. Això suposa un increment de vora un 7% respecte al dijous i del 58,7% respecte al dilluns 4 de gener (59,85 euros/MWh). L'escalada és tan important que és més del doble que el preu mitjà mensual amb què va tancar desembre (41,97 euros/MWh)

Aquesta tendència alcista en l'inici d'any en el mercat majorista ha fet que el preu de la llum que paga el consumidor s'haja disparat. Facua-Consumidors en Acció ha exigit al govern de coalició de PSOE i Unides Podem que no mire cap a un altre costat davant "l'autèntica salvatjada tarifària" que s'està produint en el mercat elèctric en plena onada de fred i "prenga mesures reguladores urgents per a frenar l'especulació".

Així, segons Facua, el preu del quilowatt hora de llum ha arribat als 22,14 cèntims aquest 8 de gener, quasi el doble que la mitjana de 2020, que va ser de 12,14 cèntims. Després del nou increment d'aquest divendres, la pujada interanual en els primers 8 dies de gener en la tarifa regulada és ja del 30,9%.

A les 8 de la vesprada la llum arribarà al seu punt més car

L'hora més cara d'aquest divendres serà entre huit i les nou de la nit. En aquest moment, els consumidors que disposen de tarifació per hores pagaran l'electricitat a 114,89 euros per MWh, molt per damunt dels 60 euros de l'hora més barata, que s'ha donat a les cinc de la matinada.

Segons han indicat fonts del sector, aquest augment sobre els preus de l'electricitat es deu a l'acumulació de diversos factors, com són l'increment de la demanda per l'onada de fred, la pujada en els preus del diòxid de carboni i la cotització del gas natural.

El preu majorista de l'electricitat té un pes pròxim al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del 40% correspon als peatges i prop del 25% restant, a l'IVA i a l'impost d'electricitat. El govern ha congelat per a 2021 els peatges i càrrecs elèctrics amb els quals els consumidors sufraguen els costos regulats.

També et pot interessar