El preu de la llum dispara l'IPC al nivell més alt en 29 anys

La inflació repunta un 5,5% a l'octubre en el que ja és el huité més consecutiu d'encariment dels preus

Una persona canvia una bombeta de llum
Una persona canvia una bombeta / Marta Fernández (Europa Press)

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Espanya va pujar a l'octubre un 2,2% en comparació amb el mes anterior i va disparar la taxa interanual fins al 5,5%; això són 1,5 punts per damunt de la taxa de setembre i el converteix en el nivell més alt en 29 anys. Aquest repunt, que es registra per huité mes consecutiu, està condicionat per l'encariment del preu de l'electricitat, principalment, i en menor mesura dels combustibles i del gas.

Amb la xifra d'octubre, la més elevada des de setembre de 1992, l'IPC interanual encadena la desena taxa positiva consecutiva, segons les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Vanessa Campos: "Les solucions no seran fàcils ni ràpides"

La doctora en Economia i professora de la Universitat de València, Vanessa Campos, ha analitzat en el programa A la Ventura d'À Punt que és previsible que aquest repunt del IPC continue. "Açò és un xoc d'oferta. Quan puja el preu d'una cosa tan bàsica com l'energia, l'estructura de costos de tots els sectors puja i arriba un moment en què s'ha de traduir en preus, perquè si no les empreses no poden seguir obertes", ha contextualitzat.

Preguntada també per les solucions. "No seran fàcils ni ràpides", ha advertit. Campos ha afegit que la solució a aquesta situació és la transició ecològica i ha recordat que els fons Next Generation van en eixe camí.

Campos ha alertat que aquesta situació portarà a una desacceleració de l'economia i ha recordat que l'última vegada que va passar un xoc d'oferta, l'any 1973 per la pujada dels preus del petroli, es va produir una pujada general de preus, una baixada del nivell de producció i un creixement de l'atur. "És l'estagflació", ha remarcat. L'experta ha lamentat que se sabia des de 1973 que no es podia dependre tant dels combustibles fòssils i s'ha avançat poc.

També et pot interessar

stats