El preu de la llum baixa dels 200 €, el seu preu més baix en dues setmanes

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista s'ha situat per a aquest divendres en 175,83 euros el megawatt hora (MWh)

Una imatge d'arxiu d'unes bombetes
Una imatge d'arxiu d'unes bombetes / À Punt NTC

El preu mitjà diari de l'electricitat en el mercat majorista baixarà aquest divendres un 14,25%, per segon dia consecutiu, fins als 175,83 euros el megawatt hora (MWh). Aquesta serà la primera vegada en setze dies que el preu de la llum baixa de la cota dels 200 euros.

El preu més alt aquest divendres es donarà entre les 19:00 i les 20:00 hores, quan aconseguirà els 216,53 €/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 2:00 hores i les 3:00 hores, quan cotitzarà a 127,05 €/MWh.

El passat 5 d'octubre, fa més de tres setmanes, el preu de la llum va superar per primera vegada en la història aquest llindar. Dos dies més tard, el preu va arribar als 288,53 euros, el preu més alt registrat fins ara en tota la sèrie històrica.

El preu del gas, un dels elements que més està incidint en la cotització de l'electricitat, també ha començat a alentir la seua pujada. Segons l'últim butlletí de preus de mercats de GasIndustrial, en les dues últimes setmanes el gas es va encarir de mitjana un 5,6%, fins als 89,56 €/MWh, enfront de l'alça del 30% registrada la quinzena anterior.

Malgrat aquest escenari de baixades en el preu de l'electricitat en el mercat majorista, la llum encara es troba en uns nivells molt alts respecte a la resta de la sèrie històrica. En concret, justament fa un any cotitzava en 43,36 euros, per la qual cosa l'encariment en l'últim any és del 291%, és a dir, quasi quatre vegades més cara.

El repunt del preu de la llum està arrossegant altres indicadors com ara la inflació (IPC), que aquest dijous va registrar la major pujada en 29 anys, amb un increment del 5,5%.

També et pot interessar

stats