El preu de la llum arriba a màxims anuals

Aquest dijous hi ha previst un descens de 4 euros, després que el megawatt/hora arribara a quasi 75 euros la jornada de dimecres.

Pel que fa a les causes, els experts apunten a la baixada de l'oferta d'energia eòlica
Pel que fa a les causes, els experts apunten a la baixada de l'oferta d'energia eòlica

Al començament de setembre, el preu del mercat de generació elèctrica ha tornat a registrar contínues pujades fins a arribar a nivells de rècord, en superar el màxim de l'any en dos dies consecutius. Dimecres va arribar al màxim anual, quasi 75 euros el megawatt/hora. Està previst que des de dijous siga 4 euros més barat i done, així, un respir als consumidors.

Davant d’aquesta situació, l'associació de consumidors FACUA ha demanat al govern que actue amb urgència i ha demanat una reunió amb la ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, per tal de reivindicar les seues demandes. Entre aquestes reclamacions destaca la que proposa ampliar el ventall de l'anomenat consumidor vulnerable perquè més famílies es puguen beneficiar de les tarifes bonificades.

A més, des de FACUA demanen l'eliminació d'una tarifa de la llum distinta en cada hora, ja que consideren que és contrària a l'obligació que tenen les companyies de facilitar als usuaris informació sobre els preus amb l'antelació necessària. En definitiva, demanen a la ministra que pose fre al que consideren un preu alarmant de la llum.

Pel que fa a les causes, els experts apunten a la baixada de l'oferta d'energia eòlica, que ha sigut substituïda pel carbó i pel gas.

Per a explicar la pujada de la llum dels últims mesos, la ministra Teresa Ribera compareixerà davant del Congrés dels Diputats el 19 de setembre.

En dotze mesos, el rebut ha pujat un 12,4%

Dilluns, FACUA anunciava que el mes d'agost va finalitzar amb la quarta factura de la llum més cara des de gener de 2017 i reclamava la intervenció del govern central "per posar fi a l'especulació en les tarifes del sector", com van manifestar.

Segons l'organització de consumidors, entre l'1 i el 31 d'agost el rebut de l'usuari mitjà amb les tarifes semiregulades PVPC s'ha situat en 80,73 euros, quasi 9 euros per damunt dels 71,82 euros d'agost de 2017. En dotze mesos, el rebut s'ha encarit un 12,4 %.

Quant al preu de l'energia consumida, el kWh s'ha situat a l'agost en una mitjana de 16,81 cèntims (impostos inclosos), un 3,9 % per damunt dels 16,18 cèntims de juliol. La taxa interanual ha pujat el 16,9 %, el kWh estava en 14,4 cèntims l'agost de 2017.

Entre les reivindicacions, també s'inclou l'aplicació del tipus d'IVA superreduït a l'electricitat, perquè passe del 21% actual al 4% en ser considerat un servei essencial per a la ciutadania.

També et pot interessar

stats