El preu de la llum arriba als 366 €/MWh, el segon més alt de la història

L’electricitat ha augmentat els preus un 78,28% des que va començar la invasió russa d'Ucraïna fa huit dies

Una persona desconnecta un comptador de la llum / Bacho (Shutterstock)
Una persona desconnecta un comptador de la llum / Bacho / Shutterstock

L'electricitat en el mercat majorista ha arribat aquest dissabte als 366,55 euros el megavat hora (MWh), el preu més alt en 2022 i el segon més elevat de la història. Segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric (OMIE), el preu fixat per a aquesta jornada és un 7,58% superior al de divendres. 

Per trams, en totes les franges horàries se superaran els 300 €/MWh i arribarà als 409,3 €/MWh entre les 19 i les 20 hores. El preu mitjà d’aquest divendres se situa un 4,46% per davall de la xifra històrica més alta: 383,67 €/MWh, que es van registrar el 23 de desembre de l'any passat. 

Si es compara amb el preu del primer dissabte de març de 2021, la mitjana actual és huit vegades més cara. En comparació amb fa dos anys, a les portes de l'esclat de la pandèmia de la covid, ara és més de 14 vegades més cara.

El preu mitjà del mercat elèctric hispanoportugués se situa així com el més car de tot el continent, seguit de prop pel Regne Unit (364,12 €/MWh), Itàlia (363,08 €/MWh), França (355,04 €/MWh) i Alemanya (344,40 €/MWh).

La invasió russa influeix en l’increment de preus

La llum és un 78,28% més cara que quan va començar la invasió russa d'Ucraïna, fa huit dies. Des de l'inici de la guerra, els preus dels mercats energètics no han detingut l'ascens. En el cas de l'electricitat, s'han vist motivats per l'encariment del gas, que s'empra en les centrals de cicle combinat i marca el preu en la majoria dels trams.

En aquest sentit, el president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquesta setmana una bateria de mesures que inclouen una pròrroga fins al 30 de juny de la rebaixa fiscal del 21% al 10% de l'IVA sobre el rebut de la llum, vigent des de l'any passat.

També et pot interessar

stats