El preu del lloguer a la ciutat de València ha pujat un 48% entre 2015 i 2022

Als Poblats Marítims és on més s'han disparat els preus, i destaca el cas de la Punta, on s'ha incrementat més d'un 70%

El mapa del lloguer, barri a barri
El mapa del lloguer, barri a barri / Marta Galindo

Entre l'any 2015 i el 2022 el lloguer ha pujat a la ciutat de València un 47,5 %, segons el Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana. Les dades s'extrauen del Sistema Estatal de Referència del Preu de Lloguer de l’Habitatge, un índex amb el qual el govern espanyol pretén limitar el preu que els inquilins paguen pel lloguer en àrees tensionades.

L'índex, que és homogeni en tot Espanya, és un sistema que estableix preus màxims i mínims al preu del lloguer a partir d'una sèrie de característiques com, per exemple, la superfície, l'estat de conservació de l’habitatge, l'any de construcció i si té ascensor, aparcament o zones comunes.

Així, per a cada secció censal —unitat mínima administrativa en què viuen entre 1.000 i 2.500 persones— podem saber quin és la mediana del preu del lloguer —el que se situa enmig de tots els preus de la zona, i que no s'ha de confondre amb mitjana—, així com el preu del m².

Ara, l’Oficina d’Estadística de l’Ajuntament de València ha elaborat un web en què ofereix aquestes dades agregades per barri i que és possible consultar-les en aquest mapa. Clicant en el botó de reproducció es pot comprovar l'evolució dels preus any a any.

Als Poblats Marítims és on més s'han disparat els preus. La Punta és el barri de València on més ha pujat el lloguer entre l'any 2015 i el 2022. El preu (mediana) ha passat dels 395 euros als 687, un increment del 73,9 %. Natzaret i el Cabanyal-Canyamelar també han experimentat pujades entorn del 60%.

On es paga més car el metre quadrat?

El Mercat, situat al districte de Ciutat Vella, és el barri amb el metre quadrat més car de tota la ciutat (9,57 €). Altres dos barris de Ciutat Vella comparteixen el pòdium amb aquest: la Xerea i el Carme. Els segueix Penya-roja, que ha passat de ser el segon barri amb el metre quadrat més car l'any 2020 a ser el quart.

També et pot interessar

stats