El mapa del lloguer, carrer a carrer: consulta si pagues per damunt del preu de la teua zona

El govern espanyol ha publicat un índex de preus amb el qual pretén limitar el preu que els inquilins paguen pel lloguer en àrees tensionades i que es pot consultar en aquest mapa interactiu

Des de l’any 2015 el lloguer ha pujat de mitjana un 71% a la Comunitat Valenciana. També ha crescut el nombre d’immobles arrendats entre 2015 i 2022: de 105.411 a 215.994, més del doble. Segons dades del Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana, al nostre territori el m² ha passat de costar 4,1 euros a 5,5.

En les grans ciutats, l’increment ha sigut més notable. A Alacant, per exemple, s’ha passat de pagar un lloguer mitjà de 400 euros a un de 530; una pujada del 32% en set anys. A València, l’increment encara ha sigut més fort, del 47,5%.

Ara, el govern espanyol fa un pas avant per a controlar el preu del lloguer i ha publicat el Sistema Estatal de Referència del Preu de Lloguer de l’Habitatge, un índex amb el qual pretén limitar el preu que els inquilins paguen pel lloguer en àrees tensionades i que es pot consultar en aquest mapa interactiu.

L'índex, que és homogeni a tot Espanya, és un sistema que estableix preus màxims i mínims al preu del lloguer a partir d'una sèrie de característiques com, per exemple, la superfície, l'estat de conservació de l’habitatge, l'any de construcció i si té ascensor, aparcament o zones comunes.

El mapa mostra la mediana (no confondre amb mitjana) del preu del lloguer per m² per a cada secció censal, la unitat mínima de divisió administrativa en la qual estan censades entre 1.000 i 2.500 persones (excepte en el cas en el municipi o districte tinga una població inferior). Les seccions que no presenten dades són aquelles on no hi ha una mostra representativa d’un mínim de deu habitatges arrendats.

A més del preu del m², fent clic en cada àrea es pot consultar també la mediana del preu del lloguer mensual, així com el rang de preus central en què se situen el 50% dels immobles arrendats de la zona, excloent els preus que queden en el 25% més car i en el 25% més barat.

Aquest rang és el que el Ministeri pretén emprar com a referència per a limitar els preus del lloguer. Ara bé, només es podrà fer en aquelles comunitats autònomes que declaren zones tensionades. I, de moment, només Catalunya vol fer formalment eixe pas.

Quins són els municipis amb el m² més car?

Benidorm és el municipi amb el m² més car (7,43 €) de tota la Comunitat Valenciana. Li segueixen l'Alfàs del Pi (7,39 €) i el Campello (7,38 €). A aquest últim, per exemple, els inquilins han passat de pagar 448 € de mitjana l'any 2015 a 580 €. Una pujada de quasi el 30% que arriba fins al 80% a municipis com Soneja o la Llosa de Ranes.

També et pot interessar

stats