El preu de l'energia al Regne Unit puja un 80%

Els britànics tenen un límit de despesa per any i vivenda de 2.325 euros que des de l'1 d'octubre passarà a ser de 4.202

Es preveu que aquest fort increment dispare encara més la inflació interanual britànica
Es preveu que aquest fort increment dispare encara més la inflació interanual britànica

El preu màxim de l'energia que les companyies del sector podran cobrar a les llars del Regne Unit a l'any a partir de l'1 d'octubre s'ha fixat en 3.549 lliures (4.202 euros al canvi), la qual cosa suposa una alça del 80% enfront de l'actual límit, va anunciar aquest divendres el regulador energètic britànic, Ofgem. El preu màxim és actualment de 1.971 lliures (2.325 euros) a l'any per llar. El preu fixat aquest divendres estarà en vigor fins al 31 de desembre, quan s'establirà la nova tarifa.

Es preveu que aquest fort increment dispare encara més la inflació interanual britànica, que se situa ara en el 10,1%, però que podria arribar al 13% o més a la fi d'any.

Aquesta crisi del cost de la vida ha provocat nombroses vagues de diferents sectors, entre elles la de hui de correus britànics, d'estibadors o dels treballadors ferroviaris, en demanda d'un augment salarial per a fer front a aquesta situació.

L'exponencial increment energètic coincideix amb l'absència de mesures concretes per part del govern, que ha recalcat que qualsevol decisió estarà en mans del nou primer ministre que substituirà Boris Johnson el 6 de setembre.

El conseller delegat d'Ofgem, Jonathan Brearley, ha urgit el pròxim primer ministre, Lis Truss o Rishi Sunak, a adoptar "una resposta urgent davant del continu augment dels preus".

"Sabem l'enorme impacte que aquest augment de preu màxim tindrà en les llars del Regne Unit i les decisions difícils que els consumidors hauran de prendre ara. Parle amb els clients regularment i sé que les notícies de hui seran molt preocupants per a molts", ha agregat el directiu als mitjans.

"El preu de l'energia ha aconseguit nivells rècord impulsats per un acte econòmic agressiu de l'estat rus. Han tallat lentament i deliberadament el subministrament de gas a Europa causant danys a les nostres llars, empreses i l'economia en general. Ofgem no té més remei que reflectir aquests augments de costos en el preu màxim", ha subratllat Brearley.

El ministre d'Economia, Nadhim Zahawi, ha manifestat aquest divendres que l'alça provocarà "estrés i ansietat" en la gent, però va recalcar que l'executiu treballa per a buscar la manera d'ajudar les llars i que "l'ajuda està de camí", en referència a les mesures que puga adoptar el polític que reemplaçarà Johnson.

L'alça energètica respon a l'ascens dels preus majoristes del gas a escala global en reactivar-se les economies a tot el món després de la pandèmia i també per la guerra a Ucraïna.

Johnson va dimitir el juliol passat després que nombrosos membres del seu govern renunciaren en protesta per la seua gestió, la qual cosa va obligar a iniciar un procés per a substituir-lo que conclourà el 5 de setembre, quan es coneixerà el nom del seu substitut, que es convertirà en el nou primer ministre conservador britànic.

El cap de l'executiu assumirà el poder el 6 de setembre i l'endemà compareixerà en la sessió de control de la Cambra dels Comuns.

També et pot interessar

stats