Truss o Sunak, el futur després de Boris Johson

La ministra d'Afers Estrangers i l'exministre d'Economia es diputen el lideratge del Regne Unit en les primàries dels tories

D'esquerra a dreta, la ministra d'Exteriors del Regne Unit Liz Truss i l'exministre d'Economia Rishi Sunak
D'esquerra a dreta, la ministra d'Afers Estrangers del Regne Unit Liz Truss i l'exministre d'Economia Rishi Sunak / Toby Melville/John Sibley (Reuters)

L'exministre d'Economia, Rishi Sunak, i la ministra d'Afers Estrangers, Liz Truss, es disputaran el lideratge del Partit Conservador britànic i el càrrec de primer ministre, segons els resultats de l'última votació entre els diputats tories.

Sunak s'ha coronat com el favorit del grup parlamentari conservador a la Cambra dels Comuns amb 137 vots, pels 113 que va obtindre Truss, que va aconseguir desbancar a última hora la secretària d'Estat de Política Comercial, Penny Mordaunt, amb 105.

Els dos finalistes se sotmetran ara a una votació per correu postal entre les bases de la formació, en un procés que s'allargarà fins al dilluns 5 de setembre, quan se'n coneixeran els resultats. L'endemà del nomenament del nou líder, Johnson deixarà el càrrec al capdavant del govern perquè el seu successor o successora siguen investits per la reina Isabel II d'Anglaterra en unacte breu al palau de Buckingham.

Durant el mes d'agost, Sunak, de 42 anys, i Truss, de 46, tractaran de captar el vot dels afiliats, que, segons les enquestes internes, afavoreixen a priori l'actual cap d'Exteriors, el qual ha rebut també el suport de l'ala dreta dels parlamentaris.

Per contra, si guanyara les primàries Sunak seria el primer hindú i persona de color que exerceix el càrrec de primer ministre al país. L'exresponsable econòmic va dimitir el passat 5 de juliol per desacords amb la gestió de Johnson i, en particular, amb les prioritats econòmiques.

Queda encara per veure com aquesta decisió, en la qual el va precedir el llavors ministre de Sanitat, Sajid Javid, l'afectarà en els comicis entre els militants, perquè alguns encara simpatitzen amb Boris Johnson, el qual va anunciar-ne la dimissió el 7 de juliol després de perdre la confiança del seu grup parlamentari. Tanmateix, Truss era a l'estranger quan va esclatar la crisi de govern i fins a l'últim moment va mantindre el suport al cap, de manera que ara encara continua en el gabinet en funcions.

També et pot interessar

stats