El pressupost de Labora creix un 7%, fins als 356 milions
El conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, ha explicat els comptes del seu departament, que gestionarà 443,9 milions el 2020.
Rafael Climent ha posat xifres a Econovida, el projecte d’economia inclusiva, descarbonitzada i d’alt valor tecnològic que va defensar en la presa de possessió com a conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. El seu departament gestionarà 443,9 milions per a 2020, un 0,9% més (3,8 milions extra) que en l’exercici anterior, però un 66% més que el 2014, quan gestionava 409 milions, segons ha explicat el conseller en la comissió de pressupostos de les Corts.
Labora, el Servei Valencià d’Ocupació i Formació, rep la major par del pressupost, 356 milions, que experimenta un creixement del 7%. 104,4 milions ( 10,67%) es destinen al foment de l’ocupació; 143, una assignació semblant a la de 2019, per a formació i qualificació professional, i 90 milions més per a programes d’inserció laboral, 16 dels quals es destinaran a persones desocupades de llarga durada.
15,4 milions d’ajudes per a Ford
La partida d’Indústria rebrà 172 milions. Destaca l’assignació de 32 milions per a desenvolupar la tercera fase de pla estratègic industrial, i altres 15,4 per a projectes d’innovació en automoció a la factoria Ford d’Almussafes. El conseller ha assegurat que el govern valencià continuarà treballant per mantindre el nivell de producció de la planta de Ford Almussafes, en un context en què “els interessos i les pressions” han provocat el trasllat de la producció dels motors EcoBoost als Estats Units a partir de 2022.
Climent ha lamentat que el proteccionisme del govern de Donald Trump afecte la productivitat de la planta valenciana i ha apel·lat a continuar treballant a través de la comissió bilateral entre la Generalitat i Ford. Així mateix, ha descartat pressions de Podem –citades pel PP– sobre les ajudes del Consell, que en els últims quatre anys ha concedit 71 milions d’euros enfront dels 41 milions del període 2012-2015.
Economia dedicarà 150 milions a l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE). La Conselleria dstinarà 19,7 milions al foment de la internacionalització de les empreses ( 1,1%) i 25,6 més a plans de millora de les condicions laborals. La Direcció General de Comerç gestionarà 45,4 milions, bona part dels quals es dedicaran a projectes d’innovació. Les polítiques d’emprenedoria i el cooperativisme rebran 11,5 milions; i la Direcció General d’Economia Sostenible, 1,7 milions més, un increment del 16% del pressupost que es destinarà, sobretot, a projectes d’estalvi energètic i al foment de l’autoconsum.