El president d'Avaesen denuncia el "retard" en les renovables amb 450 expedients sense resoldre

Marcos Lacruz explica que mentre a la Comunitat Valenciana l’últim any s'han afegit 23 megawatts en una única planta, a Castella-la Manxa n’han sigut més de mil

Marcos Lacruz, president de l'Associació Valenciana d'Empreses d'Energies Renovables, a 'Les notícies del matí' / Les notícies del matí

El president de l'Associació Valenciana d'Empreses d'Energies Renovables (Avaesen), Marcos Lacruz, ha denunciat "el gran retard" en el desenvolupament de les energies renovables a la Comunitat Valenciana.

Segons ha destacat Lacruz en una entrevista a Les notícies del matí, hi ha 450 expedients de plantes fotovoltaiques "pendents de resolució en aquests moments", que suposarien "7.500 megawatts i 6.000 milions d'euros d'inversió".

Per a mostrar la lentitud amb la qual avança aquest procés, ha assenyalat que "a la Comunitat Valenciana aquest últim any s'han afegit 23 megawatts en una única planta connectada a la xarxa, enfront dels més mil de Castella-la Manxa". "Això mostra el retard que portem".

L'anterior Consell del Botànic es va marcar l'objectiu de generar 10.000 megawatts de renovables per al 2030, és a dir, 8.000 d'energia fotovoltaica i 2.000 d'eòlica.

"El que es va marcar en el seu moment per al 2030 era un objectiu raonable, però si seguim aquest ritme es necessitarien tres o quatre segles per a aconseguir-ho"

"El que es va marcar en el seu moment era un objectiu raonable, però si seguim a aquest ritme es necessitarien tres o quatre segles per a aconseguir-ho", ha lamentat el president d'Avaesen.

La consellera d'Innovació i Indústria, Nuria Montes, va anunciar el mes passat en el congrés Energy Revolution 2024 que el Consell modificarà de manera imminent el marc legal perquè s'agilitzen els tràmits i permeta més implantació de les energies renovables.

Necessitem un colp damunt de la taula, ja que tenim una normativa que no està funcionant. Però tot el retard no es pot atribuir a una mala llei, sinó també a voluntat política i falta d'acció

"Necessitem un colp damunt de la taula, ja que tenim una normativa que no està funcionant". Però, ha matisat que "tot el retard no es pot atribuir a una mala llei, sinó també a voluntat política i falta d'acció".

Una normativa que mostra "les diferències" en el Consell del Botànic

En aquest sentit, Marco Lacruz opina que les diferents d'opinions sobre l'energia en el Consell del Botànic entre el PSPV, Compromís i Unides Podem han entorpit el desenvolupament de les energies renovables.

"Quan un govern es compon de partits que no estan d'acord es veu reflectit en la llei, i això fa que siga difícil d'interpretar per a un funcionari", ha apuntat.

Ara negocien amb un nou Consell de coalició, que formen el PP i Vox. El president d'Avaesen ha dit que amb el govern presidit per Carlos Mazón "hem vist gestos i crec que estem avançant per a establir un marc normatiu, però necessitem que s'aprove ja la llei", per a agilitzar tots els projectes que estan en tràmit.

Així, ha tornat a posar l'exemple de Castella-la Manxa que "ha fet tràmits molt més fàcils i ha creat un clima administratiu favorable".

També et pot interessar

stats