Preocupa la producció de la fruita de pinyol per l’augment de les temperatures

La producció s'ha reduït a la meitat i el cultiu de l'albercoc amenaça de desaparéixer

La collita de fruita de pinyol, afectada per la calor / À Punt NTC

La falta de fred durant l'hivern i els canvis sobtats de temperatura a la primavera són conseqüències del canvi climàtic que afecten directament la fruita de pinyol. A la Ribera Alta, on es preparen per a la imminent collita de la fruita de l'estiu, la producció s'ha reduït a la meitat i el cultiu de l'albercoc amenaça de desaparéixer. 

“Estem en punts de producció entre el 10% i el 15% de la collita en el temps en què estem”, lamenta Carlos Monzó, tècnic de camp de la cooperativa de Carlet. Els últims tres anys s'ha perdut el 80% dels camps dedicats a l’albercoc i ara, quan els arbres haurien de tindre vora 40 quilos de fruita, no n'arriben ni a tres. “D'ací a dos o tres anys no en quedarà cap a la zona”, sentencia Monzó. 

També ha baixat la producció de paraguaians perquè els falten hores de fred i cau la flor. Les altes temperatures d'aquests dies fan témer el moment de la recol·lecció. La calor acceleraria la maduració de la fruita i n'afectaria el calibre.

Els problemes de la collita de la nespla

En un sentit semblant s'ha pronunciat en un comunicat la Unió Llauradora, que alerta que les temperatures altes de les últimes setmanes i l'absència de pluges marquen l'inici de la campanya de recol·lecció del nispro a la comarca de la Marina Baixa. "Les elevades temperatures i el sol tan intens per a aquesta època de l'any han avançat la campanya dues setmanes aproximadament, amb menys temps de pol·linització. Minvaran la qualitat del nispro i provocaran danys a pell, com a taques porpres en ser una fruita molt sensible. També la meteorologia farà que els calibres siguen més xicotets del que és habitual. La producció, per tant, es ressentirà amb aquests factors meteorològics i hi haurà menys quilos per a comercialitzar", ha explicat l'organització agrària.

La Unió ha destacat l'augment dels costos de producció, que xifra en més d'un 30% per la pujada dels preus dels fertilitzants, envasos, plàstics dels hivernacles, transport o aigua de reg, entre d'altres. També ha alertat que el sector té problemes per a contractar mà d'obra que recol·lecte als camps "perquè es tracta d'una campanya molt curta, totalment manual i que se situa en l'àmbit geogràfic d'una zona on el turisme absorbeix molta ocupació".

També et pot interessar

stats