Planas: "La salvaguarda dels recursos pesquers ha de ser compatible amb la viabilitat socioeconòmica del sector"

El ministre, junt amb el comissari europeu Virginijus Sinkevicius, ha informat que Espanya, a més d'aplicar la retallada de dies de pesca, aposta per una veda i art de pesca selectives

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas i el comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la UE, Virginijus Sinkevicius en Santa Pola
El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i el comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la UE, Virginijus Sinkevicius, a Santa Pola / À Punt NTC

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i el comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la UE, Virginijus Sinkevicius, s'han reunit aquest dimarts a Santa Pola amb representants del sector, d'entitats científiques i d'organitzacions no governamentals. Luis Planas ha ressaltat l'esforç del conjunt del sector pesquer per a complir els compromisos amb el pla de gestió del Mediterrani –segon any d'aplicació-, "cosa que ha permés obtindre bons resultats per a la protecció dels recursos pesquers".

No obstant això, el ministre ha remarcat que "la salvaguarda dels recursos pesquers ha de ser compatible amb la viabilitat social i econòmica del sector, per a minimitzar l'efecte de les mesures sobre la flota". Espanya, a més d'aplicar la retallada de dies de pesca, aposta per aplicar altres mesures, com la selectivitat en les arts de pesca. Unes mesures que arrosseguen crítiques del sector. Una art de pesca que des de fa anys troba molts entrebancs per a faenar.

Retallada que afecta la pesca d'arrossegament

Pel que fa a la retallada de dies de pesca, aquest dimarts encara no han entrat en detalls, segons ha denunciat la subsecretària de Política Sectorial del PP provincial, Magdalena Martínez, en conéixer la visita de Luis Planas i del comissari Sinkevicius que "la pesca d'arrossegament passarà de treballar entre 218 i 230 dies a l'any a un 40% menys, afectant així els llocs de treball i les confraries de pescadors".

El ministre, en referència a la retallada de dies de pesca, ha considerat necessari que "la Comissió Europea avalue científicament les mesures ja implantades i que no se centren només en la disminució de l'esforç pesquer". També ha destacat la "necessitat de minimitzar l'impacte sobre la viabilitat i supervivència de la flota". En aquest sentit el govern espanyol ha apostat per un mètode de treball de col·laboració estreta entre l'administració, el sector i la comunitat científica.

No obstant això, el ministre ha destacat durante la visita que "el balanç que es pot fer és que, fins ara, hi ha resultats satisfactoris en l'obtenció dels objectius del pla de gestió per a l'arrossegament en el Mediterrani amb el menor perjuí possible a l'activitat socioeconòmica pesquera".

Espanya ha proposat un pla de mesures complementàries en matèria de veda i arts d'arrossegament més selectives

El ministre ha recordat en la visita que Espanya ha proposat un pla de mesures complementàries en matèria de veda i arts d'arrossegament més selectives. El Ministeri, a més, ha destinat 500.000 euros a un projecte pilot que es desenvolupa amb l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) i el CSIC per a fabricar xarxes de pesca específiques que permeten protegir els alevins.

Vaixells d'arrossegament a Santa Pola
Vaixells d'arrossegament a Santa Pola / À Punt NTC

A la Comunitat Valenciana la flota d'arrossegament, segons fonts de la Conselleria d'Agricultura, el 2020 estava formada per més de 200 vaixells. I el cens total de la flota pesquera són 549 vaixells. Pel que fa al compromís del sector valencià amb el medi ambient, el 2019 els pescadors valencians arreplegaren 76.000 quilos de fem al mar.

Després de la reunió amb el sector aquest dimarts, el ministre i el comissari europeu han visitat el port i la llotja de Santa Pola, al Baix Vinalopó, el més representatiu de les comarques del sud, que representa el 25% de les vendes.

També et pot interessar

stats