La pedregada a la Vall d'Albaida causa més de dos milions de danys al camp
AVA-Asaja i la Unió Llauradora demanen agilitzar els peritatges i ajudes fiscals davant de les pèrdues de producció en fruites de pinyol, caquis, cítrics, vinyes i oliveres
La pedregada d'este passat dissabte a la comarca de la Vall d'Albaida ha causat dos milions de danys en 2.300 hectàrees de cultius, segons les estimacions de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja). Per la seua banda, la Unió Llauradora eleva les afeccions a 8.700 hectàrees de cultiu: Ontinyent (3.400), Albaida (1.360), la Pobla del Duc (1.200), Bèlgida (800), Agullent (670), Otos (450), Atzeneta (300), el Palomar (220), Carrícola (150) i Benissoda i Bufali, 100 hectàrees cadascuna.
Ambdós organitzacions agràries demanaran l'agilitació dels peritatges i una sèrie d'ajudes i mesures fiscals i de Seguretat Social.
Els danys arriben a ser del 100%; és a dir, perdre el valor comercial de tota la collita en camps de fruites de pinyol, com prunes, bresquilles i nectarines, que es trobaven en un estat molt avançat de maduració, segons AVA-Asaja. També hi ha pèrdues greus en altres cultius que es troben en fase de brotada, com els caquis, cítrics, vinyes i olivar.
L'organització recorda que es tracta del segon episodi de pedra en tot just deu dies, ja que el 22 d'abril una tempesta va provocar danys de consideració en 8.500 hectàrees de la Ribera Alta, l'Horta Sud i la Foia de Bunyol.
Així, sol·licita a Agroseguro que agilitze els peritatges de les parcel·les colpejades pel graníssol amb l'objectiu que els agricultors reben les oportunes indemnitzacions. Així mateix, urgeix a les administracions ajudes fiscals i directes destinades als productors dels termes afectats que no havien contractat encara l'assegurança.
L'afecció més gran se centra, segons la Unió, en la fruita de pinyol. L'impacte del graníssol produeix marques que en estos moments ja quasi a punt de la recol·lecció provoquen la podridura del fruit i només ja amb les pluges ara provoca el temut cracking o partició de la pell.
Pel que fa als cítrics, la pedra ha deixat marques molt pronunciades en alguns casos que possiblement ocasionen la caiguda del fruit, i els que no caiguen quedaran marcats i ja no seran comercials. En els ametlers, els fruits quedaran marcats i possiblement es redueix el calibre i la qualitat dels que queden en l'arbre.
En el cultiu del caqui, encara és prompte per a analitzar els danys, però ja s'observen danys tant en el fruit com en els brots, que en estos moments són molt tendres i poden afectar la futura fusta de l'arbre, a més de la producció. El mateix ocorre amb la vinya. Les hortalisses han patit bastant, perquè és un producte molt tendre i sensible que, en molts casos, inicia el creixement. Quant a l'olivar, en la zona enguany es preveia una bona collita i s'apreciava una gran floració, que també es vorà afectada per estes tempestes.
La Unió també reclamarà per a les persones afectades la concessió d'ajudes directes, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l'establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.