La patronal alerta que pujar els impostos pot fer fracassar el pacte salarial

El govern proposa un nou Estatut dels Treballadors en la reunió amb els agents socials a La Moncloa.

El president del Govern, Pedro Sánchez i la ministra de Treball, Magdalena Valerio acompanyen el president de la CEOE Joan Rosell (esquerra), i els secretaris generales d'UGT Pepe Álvarez (dreta) i CCOO Unai Sordo (segon per la dreta) durant la reunió al Palau de La Moncloa
El president del Govern, Pedro Sánchez i la ministra de Treball, Magdalena Valerio acompanyen el president de la CEOE Joan Rosell (esquerra), i els secretaris generales d'UGT Pepe Álvarez (dreta) i CCOO Unai Sordo (segon per la dreta) durant la reunió al Palau de La Moncloa / J.J. Guillén (Efe)

Els presidents de la CEOE i Cepyme, Joan Rosell i Antonio Garmendi, han manifestat que si el govern decideix pujar els impostos a les empreses, podria fracassar l'increment de salaris prèviament pactat amb els sindicats. L'augment salarial acordat és del 2% anual fins el 2020 a més d'un altre punt percentual condicionat a la productivitat, la taxa d'absentisme i els beneficis de les empreses.

El representants de les organitzacions empresarials han fet l'advertència després de la reunió que han mantingut a La Moncloa amb els líders sindicals, el president del govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio.

"Si les empreses han de pagar, per un costat, no podran pagar per un altre", ha explicat Garmendi, de la Confederació de Xicotetes i Mitjanes Empreses.

L’avís de la patronal no ha tardat a ser contestat pel representats dels treballadors, Unai Sordo, de CCOO, i Pepe Álvarez, d'UGT, que han recordat que la recaptació fiscal a Espanya està huit punts per sota de la mitjana de la UE. "Acabem de signar un acord, cal complir-ho", ha ressaltat el líder d'UGT, que considera que no és seriós que el pacte puga trencar-se "per la política que puga anunciar un govern en un moment determinat". Per la seua banda, Sordo ha insistit en el fet que millorar els índexs de recaptació fiscal és bàsic perquè Espanya puga escometre les polítiques socials que té pendents. 

Mesa de diàleg social i nou Estatut dels Treballadors

Més enllà del creuament de declaracions, la reunió ha tingut els seus fruits i anticipa avanços en matèria laboral. El govern s'ha compromés a convocar novament els representants dels treballadors i les empreses a una mesa de diàleg social aquest mateix mes i amb prioritats molt concretes: recuperar la prevalença dels convenis sectorials, reformar el model de subcontractació i millorar la formació professional. A més, s'hi estudiarà l'adaptació de les jornades de treball com a alternativa al despatxament, com fomentar les polítiques d'igualtat o els contractes en pràctiques, entre altres punts.

L'activació de la taula de diàleg social també suposarà posar en marxa diversos grups de treball, per a abordar temes de gran rellevància social com la sostenibilitat del sistema de les pensions o l'articulació d'un nou Estatut dels Treballadors. El govern vol que els agents socials comencen a treballar en "una reforma legal profunda, integral, amb caràcter de permanència, capaç d'adaptar la nostra legislació laboral als nous reptes de l'economia i del treball". Una reforma però que els sindicats ja anticipen com llarga i complicada.

També et pot interessar

stats