El Parlament Europeu ratifica la fi del roaming fins a 2032

Les telefonades o el consum de dades mòbils costen el mateix quan es viatja a un altre país de la Unió Europea

Brussel·les considera provat que el funcionament del 'roaming' ha sigut un èxit
Al desembre les institucions europees ja arribaren a un acord polític / À Punt NTC

El Parlament Europeu ha ratificat aquest dijous la fi del roaming (itinerància) fins a 2032, de tal forma que les telefonades o el consum de dades mòbils quan es viatge a un altre país de la Unió Europea costen el mateix que en lloc de residència, com ocorre des de 2017.

L'Eurocambra ha validat per 581 vots a favor, 2 en contra i 5 abstencions l'acord polític que ja van aconseguir al desembre les institucions europees per a estendre aquesta mesura deu anys més.

Els ciutadans també tindran dret a navegar per internet amb la mateixa velocitat que tinguen contractada al seu país de residència, si hi ha xarxes disponibles, una cosa que actualment no sempre ocorre, ja que segons la Comissió Europea, el 33% dels consumidors han tingut una pitjor qualitat quan ha viatjat a l'estranger.

Les persones que viatgen a un altre país de la UE també tindran dret a accedir de manera gratuïta als serveis d'emergència, siga a través d'una telefonada o de l'enviament d'un missatge de text, i podran enviar la seua localització.

Els operadors de telefonia mòbil tindran l'obligació d'informar els ciutadans dels sobrecostos que poden pagar si criden a telèfons d'atenció al client, per exemple de companyies aèries o d'asseguradores.

"L'eliminació dels recàrrecs per usar el mòbil en un altre país de la UE és una història d'èxit sense precedents. Demostra que tots ens beneficiem del mercat únic", ha manifestat la ponent de l'informe, l'eurodiputada del PPE Angelika Winzig.

L'acord contempla també la revisió dels preus majoristes que es paguen entre si les operadores cada vegada que un turista utilitza la seua xarxa.

El cost tindrà un preu màxim de 2 euros per gigabyte (Gb) des de 2022 fins a 1 euro en 2027. Si els consumidors superen els límits dels seus contractes en itinerància, els càrrecs addicionals no poden ser superiors als límits d'itinerància a l'engròs.

També et pot interessar

stats