La pandèmia canvia els plans de vacances de la meitat dels ciutadans

Un 12% diu que amb seguretat faria un viatge diferent i un 38% probablement haguera triat una destinació diferent, amb un pressupost per persona que cau de 714 a 566 en dos anys

Agència de viatges en una imatge d'arxiu
Agència de viatges en una imatge d'arxiu / Efe

L'Observatori Nacional del Turisme Emissor (ObservaTUR) ha presentat aquest dilluns el seu nou informe de temporada a fi d'identificar com seran les vacances dels espanyols aquest estiu en temps de pandèmia. Hi ha diversos resultats que criden l'atenció. El primer és que la meitat dels turistes nacionals hauria triat un viatge diferent del que ha programat aquestes vacances si no hi haguera pandèmia.

És més, un 12% afirma que, amb seguretat, hauria fet un viatge diferent i un 38% probablement haguera triat una altra destinació o tipus de viatge. A més, un de cada 10 viatgers indica que les vacances, en les actuals circumstàncies, els resulten poc atractives.

No obstant això, la il·lusió que mostren els espanyols per la possibilitat de viatjar, segons diuen en l'estudi els agents de viatges, s'anteposa a tot. De fet, el 71% dels viatgers nacionals consultats té previst viatjar aquest estiu i un 39% declara estar-ne segur.

Un 29%, que viatjava habitualment, no eixirà aquest estiu

Per contra, el 29% restant, que habitualment viatjava altres anys, no eixirà aquest estiu. Un 9% està segur que no ho farà i un 20% més ho considera improbable. Raons d'índole econòmica, en primer terme, serien la causa principal per a no viatjar aquest estiu (40%). En segona instància, s'addueix por a la pandèmia.

Agost guanya i setembre cau de forma sostinguda

Agost és, de nou, el mes protagonista de les vacances d'estiu (41%), seguit de juliol (32%). Perd una mica de pes agost, però sobretot la tendència sostinguda des de 2019 és el descens d'individus que trien setembre (representava el 17% en 2019, el 15% en 2020 i enguany es queda en el 13%).

Un altre tret recollit en l'informe és que la majoria dels viatgers (56%) gaudiran d'unes vacances d'estiu com a mínim de 8 dies i un 18% superaran els 15 dies.

En cotxe i a un hotel o allotjament propi

L'hotel, juntament amb l'allotjament propi, s'igualen en les previsions sobre allotjament (32% en els dos casos). Darrere se situa l'apartament turístic (22%) i amb eleccions molt menors apareixen els allotjaments rurals (6%) i els càmpings (4%).

D'altra banda, la immensa majoria dels viatgers optarà pel vehicle particular (79%). L'avió, en tot cas, experimenta una lleugera recuperació, però encara continua lluny dels valors de 2019.

Huit de cada deu viatjaran per Espanya

Entre els que han decidit la destinació, el 77% n'ha triat una de nacional, el 12% una d'internacional i un altre 12% combina per a les seues vacances els dos tipus de destinacions. Tots els que tenen previst algun viatge a l'estiu consideren probable alguna estada en una destinació nacional (91%), i és majoritari el viatge a una comunitat autònoma diferent de la pròpia (71%).

Els espais naturals (74,7%), les destinacions rurals (72,3%) i les platges, tan peninsulars (61,4%) com les de les illes (62,7%), augmentaran el protagonisme, segons les agències de viatges.

Entre els que preveuen algun viatge a l'estranger, la immensa majoria està plantejant-se un viatge a Europa. Les previsions de viatges a la resta de continents són molt minoritàries. Segons les agències, com a destinacions internacionals, el Carib tindrà més pes per al 36,1% de les agències i els viatges d'aventures, per al 27,7%.

El pressupost vacacional cau 153 euros en quatre anys

La despesa mitjana prevista per persona continua baixant. Si el descens el 2020 va ser considerable, i va passar de 719 a 595 euros, per a aquest estiu el pressupost per persona descendeix lleugerament i és de 566 euros per persona. Els viatgers que tenen un pressupost global inferior als 1.000 euros per a les vacances d'estiu superen el 50%.

L'opinió de les agències de viatges

Els agents de viatges també han aportat la seua visió sobre la nova campanya, que pràcticament està començant per a ells després de prop de 400 dies d'activitat sota mínims, si no nul·la. Un terç dels viatgers preveuen utilitzar una agència de viatge per a les seues vacances d'estiu i un 11% ja ha fet alguna reserva.

Quasi la meitat dels professionals consultats considera que l'activitat turística ja s'ha reactivat, encara que ho ha fet a un ritme lent (48,2%). L'altra meitat entén que fins que la majoria de la població no estiga vacunada, no s'iniciarà l'enlairament definitiu (51,8%).

Sobre quan podria ser aquest ressorgir, un 5% assegura que serà aquest estiu; un 35%, que serà a la tardor; i el 16%, a l'hivern de 2021. En canvi, un 44,2% pensa que la recuperació no s'iniciarà fins a 2022. Per a quasi el 80% dels consultats la recuperació de la normalitat econòmica de les agències, a nivells prepandèmia, requerirà un any més com a mínim.

També et pot interessar

stats