Nadal ens costarà enguany un 15% més: alguns consells per a no arruïnar-se

La despesa per persona puja fins als 737 euros, quasi 100 més que l’any passat

La despesa de Nadal puja enguany un 15% / À Punt NTC

Enguany la festa de Nadal ens costarà un 15% més en comparació amb l'any passat, segons una enquesta de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), tot i que les famílies asseguren que s'estan ajustant el cinturó per a contindre les despeses.

L'any passat cada persona es va gastar una mitjana de 641 euros. Enguany, la despesa puja als 737 euros i la partida que s'emporta el gruix d'aquests diners són els regals, que amb un 54%, suposen més de la meitat del pressupost.

Respecte als joguets i la resta de regals “aconsellem realitzar una comparació de preus, ja que poden existir diferències considerables entre establiments”, assegura Silvia Huerta de l’OCU. 

Els menjars de Nadal se situen en segona posició. En dinars i sopars ens gastarem el 20% de la despesa total per a aquestes festes. A banda, destinarem de mitjana un 12% del pressupost a viatjar i un 10% en loteria per al sorteig de la Grossa de Nadal.

Davant d’aquesta situació, l’OCU aconsella que per a estalviar, el millor és calcular el pressupost disponible, elaborar una llista amb antelació i no comprar coses que no necessitem.

Consells per a planificar la despesa de Nadal
Consells per a planificar la despesa de Nadal / À Punt NTC

Per ara, els productes nadalencs tradicionals s'han encarit ja un 5,2% de mitjana, motiu pel qual es vaticina que la cistella de Nadal serà unes de les més cares dels últims anys, sobretot a causa de l’augment dels preus del peix i el marisc. Per aquest motiu, aconsellen comprar-lo amb antelació i congelar-lo.

Encendre les llums de Nadal, a quin preu?

L'escalada del preu de l'electricitat no frena les ganes d'encendre les llums de Nadal. Alguns trucs per a estalviar en la factura de la llum són utilitzar llums LED, temporitzadors i encendre-les menys hores.

L'electricitat s'ha encarit més d’un 300% des de gener del 2021. Segons les veus expertes, com Roberto Cavero, responsable de mercat energètic d'Atrae, "en una factura de 100 euros, les llums de Nadal poden suposar només uns 15 euros, cal vigilar sobretot la calefacció o la rentadora".

També et pot interessar