Montero calcula que es podran reclamar 5.000 milions d’euros si el Suprem dicta a favor de l'impost hipotecari

El Suprem ha représ les deliberacions de la sentència que considera que la banca ha de pagar l’impost sobre les hipoteques.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en imatge d'arxiu
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en imatge d'arxiu

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha xifrat en un màxim de 5.000 milions d'euros les devolucions que els contribuents podran sol·licitar si el Tribunal Suprem dictamina al seu favor l'impost de les hipoteques. Si ocorre així, podria posar en risc la fi del procediment de dèficit excessiu.

El ple de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha représ aquest dimarts les deliberacions per a analitzar la doctrina de la recent sentència segons la qual el pagament de l'impost d'actes jurídics documentats (AJD) de les hipoteques recau en les entitats financeres.

Si el Suprem arribara a la conclusió que la banca ha d'abonar aquest impost amb caràcter retroactiu per als casos no prescrits, els contribuents podrien reclamar fins a 5.000 milions d'euros a les hisendes autonòmiques, ja que aquest tribut està cedit a les regions, que després ho reclamaran a la banca.

Per a afrontar aquesta situació, segons ha assegurat Montero, Hisenda ja té un pla que coordinaria les actuacions de les comunitats autònomes, les entitats financeres i la Unió Europea.

Montero ha subratllat que és important fer “compatibles” les devolucions als contribuents amb les reclamacions a les entitats financeres, ja que, en cas contrari, el desfasament recauria sobre els comptes públics.

La ministra ha xifrat en “quatre o cinc desenes” de producte interior brut el possible impacte. Això posaria fins i tot “en risc” l'eixida del procediment de dèficit excessiu que Espanya preveu abandonar enguany, ja que el govern espanyol estima que acabarà l'any en el 2,7%.

En la seua intervenció, Montero ha assenyalat que el procediment per a reclamar la devolució de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques de les prestacions de maternitat no prescrites “estarà disponible en uns dies”. La ferramenta per a fer aquestes reclamacions, que segons la ministra estaran entre els 1.100 i els 1.200 milions d'euros, serà tan senzilla com siga possible.

També et pot interessar

stats