El mercat laboral resisteix al final de la temporada turística amb vora 1.600 parats menys en setembre

L'atur trenca la ratxa a l'alça i la xifra de persones sense faena es retalla a 327.765 a la Comunitat Valenciana, la més baixa per a aquest mes des de 2008, i les afiliacions es mantenen estables per damunt de 2,07 milions

Una mestra en una classe d'una escola
Una mestra en una classe d'una escola / Europa Press

Setembre acaba amb 1.626 persones menys inscrites en les llistes de l'atur a la Comunitat Valenciana, una de les sis autonomies de tot Espanya en què cau l'indicador. Les dades difoses aquest dimarts pel Ministeri de Treball i Labora, el servei valencià d'ocupació, mostren com el mercat laboral resisteix en el nové mes de l'any, tradicionalment roín pels contractes que acaben amb el final de la campanya turística d'estiu. Després de dos mesos de repunts en l'evolució de la desocupació, la tendència es capgira i la xifra de parats es retalla mig punt en comparació amb agost, de manera que ara en són 327.765. La Generalitat destaca que es tracta de la quantitat més baixa des del setembre del 2008.

Paral·lelament, i a pesar de la mossegada en l'atur, l'economia valenciana destrueix llocs de treball per segon mes consecutiu, tot i que la reducció realment és anecdòtica: 55 afiliacions menys a la Seguretat Social, segons xifres publicades pel Ministeri d'Inclusió. El sistema, així i tot, es manté amb vora 60.000 treballadors i treballadores inscrits més dels que tenia fa just un any i continua superant folgadament la barrera dels dos milions.

Aquest mes de setembre sembla que la Comunitat Valenciana va un poc a contracorrent del conjunt estatal, ja que mentre que ací l'atur registrat va a la baixa, el saldo per a Espanya és positiu: vora 20.000 persones s'inscrigueren en alguna oficina d'ocupació per a buscar feina en setembre. La xifra de parats s'eleva així fins als 2.722.468. Alhora, el nombre d'afiliacions a la Seguretat Social ha pujat en 18.295 persones, una dada un poc inferior a la d'altres anys en aquest mes, però que, en tot cas, dibuixa una tònica a l'alça un poc divergent amb la valenciana, perquè ací el sistema es manté pràcticament invariable.

L'educació impulsa el mercat laboral

A la Comunitat Valenciana, l'atur registrat cau en setembre en tots els sectors, sobretot en la construcció (-3,04%). El col·lectiu sense ocupació anterior és l'única excepció a aquesta norma, ja que registra un increment del 2%. Les xifres estatals del Ministeri d'Inclusió mostren com la pujada del treball es concentra en el sector educació, amb 85.817 nous afiliats per l'inici del curs escolar (+9,51%), mentre que els descensos més notables es donen en comerç i hoteleria —40.024 i 32.223 menys, respectivament—, coincidint amb l'adeu de la campanya turística. El servei valencià d'ocupació no desglossa l'evolució de la desocupació per branques d'activitat, però sí que permet constatar com en el sector serveis l'atur registrat s'ha contret un 0,33% en setembre.

En aquest últim mes, s'han tancat prop de 121.000 contractes a les comarques valencianes. En són vora un 32% més que a l'agost, quan les llistes de l'atur es van engrossir en vora 3.000 persones. Seguint la tònica dels mesos passats, més de la meitat (52%) foren indefinits, d'acord amb les xifres de la conselleria liderada pel popular José Antonio Rovira.

Per grups d'edat, el tram dels menors valencians de 25 anys és el més perjudicat en setembre després d'anotar un augment del 8,68%. En canvi, en el col·lectiu de 25 a 44 anys la taxa es contrau un 2,63%, mentre que en el cas dels majors de 45 anys retalla un 0,19%. Per sexes, la tònica és igualment descendent, -0,24% en el cas dels homes i -0,66% en el de les dones. No obstant això, elles continuen sent les més perjudicades del mercat laboral, ja que n'hi ha 198.681 sense faena, mentre que la xifra d'homes desocupats és considerablement menor, 129.084.

Sobre el mapa valencià, en setembre l'atur es contrau a València (-1,19%) i a Alacant (-0,71%), mentre que creix a Castelló (1,15%). Per comarques, vora la meitat (19) experimenten descensos en aquest indicador. En termes relatius, la Plana d'Utiel-Requena lidera la caiguda en la xifra de parats (-3,83%), seguida per la Vall d'Albaida (-3,14%) i la Costera (-3,05%). Per contra, els increments més grans es donen al Baix Maestrat (3,89%), el Racó d'Ademús (3,73%) i els Serrans (3,02%).

El sindicats demanen revaloritzacions salarials

El secretari autonòmic d'Ocupació, Antonio Galvañ, ha valorat positivament les xifres de setembre i ha assenyalat que el Consell "treballarà per impulsar la creació d'ocupació estable, amb polítiques de reactivació econòmica i destinant els recursos públics a la millora de la competitivitat i l'ocupabilitat en els sectors productius tradicionals i de futur".

Els sindicats majoritaris, per la seua banda, reclamen a les administracions més polítiques destinades a posar fi al treball precari i augments salarials per a poder compensar la pèrdua adquisitiva que ha patit la societat després de més d'un any i mig d'espiral inflacionista. "És molt important una millora de les polítiques d'ocupació perquè siguen adequades i una actualització dels salaris per a fer front a la inflació", ha comentat en declaracions a À Punt Pilar Mora, secretaria d'ocupació de la UGT-PV. Des de CCOO PV, el secretari d'ocupació, Juan Carlos Gallart, opina que cal fer "un pas més avant" i plantejar en el diàleg social qüestions com la reducció de la jornada laboral a 35 hores setmanals i fixar per llei el salari mínim interprofessional en el 60% del salari mitjà.

També et pot interessar

stats