Agost acaba amb 3.000 aturats més i destrueix 27.000 llocs de treball pel final de l'estiu

La desocupació acumula dos mesos en alça i eleva les persones sense faena a 329.391 a la Comunitat Valenciana, però les afiliacions mensuals es mantenen en els nivells més alts de la sèrie històrica

Bars en el centre de València (arxiu)
Bars del centre de València (arxiu) / Radu Bercan (Shutterstock)

La Comunitat Valenciana suma vora 3.000 nous parats a les acaballes d'agost, un mes tradicionalment roín per a l'ocupació pel final de la campanya turística d'estiu, quan s'interrompen molts contractes de treball. El repunt representa una variació mensual del 0,98%, segons les dades difoses aquest dilluns pel Ministeri de Treball, i consolida la ratxa a l'alça de la desocupació, que ja encadena dos mesos en el nostre territori. Paral·lelament, l'economia valenciana destrueix ocupació per primera vegada enguany, una tònica habitual a l'agost. El punt final de l'estiu ha comportat la pèrdua de més de 27.000 afiliats a la Seguretat Social; una reducció, tot i això, inferior a l'experimentada ara fa un any.

Les xifres conegudes aquest dilluns evidencien que el mercat laboral valencià perd força després d'un semestre extraordinàriament bo pel que fa a l'atur registrat i la creació de treball. El còmput total de persones inscrites en les oficines de Labora —el servei valencià d'ocupació— en el huité mes del 2023 se situa en 329.391, després de sumar-ne 3.190 a la llista. La Comunitat Valenciana és la segona autonomia on més avança la desocupació en termes absoluts, només per darrere de Catalunya (7.516). Però la tònica no se circumscriu únicament a l'arc mediterrani, sinó que és generalitzada a tot Espanya. En el conjunt de l'Estat, l'atur creix en 24.826 persones (+0,93%) i són més de 2,7 milions les que estan ara per ara sense faena. El paràmetre avança en tots els territoris tret de La Rioja, on cau en 49 persones. A més, la Seguretat Social ha perdut 185.384 afiliats a escala estatal, cosa que interromp sis mesos consecutius de creació d'ocupació si es mesura pel nombre de cotitzants en el sistema.

Des de la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació, tot i això, remarquen que estem davant del menor increment de l'atur registrat que s'ha notificat a la Comunitat Valenciana per a un mes d'agost en els últims 25 anys, mentre que el volum de parats és el més baix des d'agost del 2008, abans de l'esclat de la crisi financera global. En termes interanuals, la xifra de persones sense faena cau en 23.434 i la taxa continua en negatiu (-6,64%) si es compara amb agost del 2022. L'evolució es manté en la línia de la reducció experimentada per totes les comunitats autònomes durant els últims dotze mesos, però és una davallada per sota de la registrada en tot el país (-7,58%) i a molta distància de territoris com les Illes Balears (-15,74%).

I pel que fa a l'ocupació, el comportament notablement resistent fins ara aquest 2023 fa que la frenada d'agost quede, en part, esmortida. Tot i això, val a dir que, a pesar de la retallada en afiliats, estem en el nivell més alt per a un mes d'agost anotat en tota la sèrie històrica, d'acord amb les xifres difoses aquest dilluns pel Ministeri d'Inclusió: per damunt dels 2,07 milions. A l'agost de l'any passat hi havia uns 60.000 inscrits menys en el sistema.

Durant l'agost, s'han tancat 91.145 contractes a les comarques valencianes. En són vora un 32% menys que al juliol, un mes habitualment marcat per l'esclat del turisme. Seguint la tònica dels mesos passats, quasi la meitat (45,3%) foren indefinits, d'acord amb les xifres de la conselleria liderada pel popular José Antonio Rovira.

L'atur cau en nou comarques i l'hoteleria resisteix

Sobre el mapa valencià, la província de Castelló lidera el repunt mensual de l'atur (+1,25%), mentre que l'avanç és un poc més moderat a València (+1,08%) i a Alacant (+0,78%). Per comarques, la desocupació cau en nou i la Plana d'Utiel-Requena encapçala el rànquing (-5,72%). En altres demarcacions com el Racó d'Ademús, els Ports o l'Alt Maestrat el descens és més suau, de vora el 3%. Per contra, les pujades més acusades estan a l'Alcoià (+2,88%), l'Alt Vinalopó (+2,34%) i l'Alcalatén (+2,21%).

A pesar que el component estacional d'agost marca l'evolució del mercat laboral aquest mes, el sector serveis —on s'inclouen els treballadors i treballadores de bars, restaurants i hotels— no és el que lidera el creixement de la desocupació en termes relatius, ja que a penes augmenta un 0,92%. La construcció és l'àmbit en què més s'acarnissa la pèrdua de treball, amb un 3,77% més d'atur, seguida de la indústria (1,85%). En canvi, baixa en agricultura i pesca (-2,55%) i també en el col·lectiu sense ocupació anterior (-1,54%), però creix en construcció (3,77%) i en indústria.

Creixement de l'atur a l'agost, per sectors productius
Creixement de l'atur a l'agost, per sectors productius / À Punt NTC

Per grups d'edat, l'atur creix en tots els trams, però són els joves els que ixen pitjor parats: un 1,86% de parats més entre els menors de 25 anys. En el col·lectiu de 25 a 44 anys la taxa augmenta un 1,70% i en el de majors de 45 ho fa un 0,46%. També creix entre els dos sexes, un 2,04% en el cas dels homes i un 0,30% entre les dones. No obstant això, elles continuen sent les més perjudicades del mercat laboral, ja que n'hi ha 199.996 sense faena. La xifra d'homes desocupats és considerablement menor, 129.395.

Diversificar el mercat laboral

En la valoració tradicional que fan cada mes, els principals sindicats han coincidit a dir que cal "reorientar" el model productiu per a desestacionalitzar-lo i no ser tan dependents del sector serveis, així com activar els acords aconseguits en el marc del diàleg social per a millorar la qualitat del treball. El secretari d'Ocupació i Política Institucional de CCOO PV, Juan Carlos Gallart, ha insistit en la necessitat de diversificar l'activitat productiva aprofitant els fons europeus i ha demanat "equilibrar" el pes del col·lectiu terciari en el mercat laboral, que aglutina el 70% de les persones en l'atur. Des d'UGT-PV, la secretària d'Ocupació, Pilar Mora, ha remarcat que el focus ha de posar-se "sobretot en les condicions laborals i en l'estabilitat de l'ocupació", i ha subratllat les millores que "a poc a poc" s'han anat assolint gràcies a la implantació de la reforma laboral.

El Consell, preocupat pels retards en l'Imserso

El secretari autonòmic d'Ocupació, Antonio Galvañ, ha atribuït l'increment de l'atur registrat al final de la campanya estival i ha explicat que les xifres se situen “en els valors habituals que se solen registrar durant aquest mes de l'any”. Així mateix, ha reconegut que el Consell està preocupat davant del retard de les ajudes de l'Imserso que ha d'atorgar l'executiu estatal, cosa que "pot agreujar la situació de l'ocupació en un dels sectors més importants per a la Comunitat Valenciana". Per això, l'ha instat a actuar "immediatament" per a "no demorar una solució" a les subvencions del popular programa de turisme dirigit a la tercera edat amb l'advertència que, si no es produeix, suposarà "una sagnia" per a l'ocupació en aquest sector punter del territori.

També et pot interessar

stats