Mazón demana a Puig que se sume a la defensa del transvasament Tajo-Segura

El president de la Diputació d'Alacant s'ha reunit amb el president murcià per fer un front comú que impedisca al govern espanyol reduir el cabal màxim a transvasar

Reunió del president de la Diputació d'Alacant amb el president de la Regió de Múrcia, aquest dimecres
Reunió del president de la Diputació d'Alacant amb el president de la Regió de Múrcia, aquest dimecres / À Punt NTC

La Diputació d'Alacant se suma a la declaració a favor del transvasament Tajo-Segura que dilluns firmaren els presidents de Múrcia i Andalusia. El president de la corporació provincial, Carlos Mazón, s'ha reunit aquest dimecres amb el president murcià per fer un front comú que impedisca al govern espanyol reduir el cabal màxim a transvasar.

En la reunió s'ha parlat d'estratègia política i reivindicacions en defensa del transvasament. Diuen que volen "diàleg i mesures consensuades", però que si la decisió o l'opció del govern espanyol és tocar un sol hectòmetre cúbic, els tindran "enfront".

Mazón ha destacat el suport del PP nacional al transvasament Tajo-Segura i ha firmat la declaració institucional que ja firmaren els presidents populars de les regions de Múrcia i Andalusia, i ha dit que "va trobar a faltar" en la reunió de dilluns el president de la Generalitat, Ximo Puig. El president de la Diputació ha destacat que "aquesta unió no és contra ningú i que només es tracta de defensar els interessos del territori".

Així, ha tornat a convidar Puig a "sumar-se a les reivindicacions i mobilitzacions" que estan previstes per a aquest dijous a la subdelegació d'Alacant i les que hui mateix els regants han anunciat per al 15 de maig a qualsevol municipi que vulga participar i el 18 de maig a Madrid. "Vinc a demanar-li al president de la Generalitat que se sume a la defensa de la Comunitat Valenciana", ha declarat Mazón.

L'horta d'Europa

La zona regada amb aigua del transvasament és coneguda com l'horta d'Europa. Són 200.000 hectàrees de cultius d'on ix el 70 per cent de la producció hortofructícola europea. Però l'aportació no és només alimentària, aquestes grans extensions d'horta actuen com a autèntics embornals de CO₂, i juguen un paper fonamental per al medi ambient, segons ha indicat José Navarro Pedreño, catedràtic de Química Agrícola de la Universitat Miguel Hernández.

Regar amb els transvasament, molt més sostenible

En canvi, si el reg d'aquests cultius en fera amb aigua de dessaladores en lloc de fer-ho amb recursos del transvasament, es reduiria en un 30 per cent la capacitat d'eliminar les emissions humanes de CO₂. A més d'incrementar-se el cost energètic quatre vegades.

El president dels Regants del Transvasament Tajo-Segura, Lucas Jiménez, afirma que regar amb aigües del transvasament "és més sostenible". Els regants posen així en valor la importància de conservar aquestes zones de regadiu.

També et pot interessar

stats