Mazón no descarta restriccions d'aigua "si seguix la insolidaritat" del govern espanyol

El president de la Generalitat aprofita el Dia de l'Aigua per a traure pit sobre la gestió hídrica al territori, però adverteix, alhora, dels riscos si persisteix la sequera "malgrat haver fet els deures"

El president de la Generalitat Carlos Mazón durant l'acte amb motiu del Dia de l'Aigua
El president de la Generalitat Carlos Mazón durant l'acte amb motiu del Dia de l'Aigua / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assegurat que no hi ha "damunt de la taula ni a la vora" restriccions d'aigua per la sequera en la Comunitat Valenciana, encara que les descarta "si segueix la insolidaritat del govern d'Espanya". El cap del Consell s'ha pronunciat en aquests termes després de la firma d'uns protocols en matèria hídrica amb la presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina. En el rerefons hi ha una situació de sequera que agreuja cada dia la falta de precipitacions i que ja ha obligat a adoptar restriccions a l'àrea metropolitana de Barcelona, per exemple baixant la pressió de l'aigua.

Mazón ha assegurat que en cas que s'aguditze la falta de pluja, "les condicions de sequera ens arribaran més tard que als altres perquè durant molt de temps hem fet els deures que ens corresponien", assenyalant els treballs de depuració les inversions en el cicle integral de l'aigua en els últims anys. No obstant això, el cap del Consell ha assenyalat que això no significa que la Comunitat estiga fora de perill "perquè si no plou, no plou per a ningú, i si es prolonga la situació de falta de pluja, és veritat que abans o després podrem tindre problemes".

En opinió del president de la Generalitat, la Comunitat Valenciana està en una "situació complicada" que és "pitjor" que per a altres territoris, perquè, "havent fet més deures estem en una situació molt compromesa, no per falta de responsabilitat, sinó la falta de solidaritat, que és la que ens fa falta", ha apuntat.

Aigua espanyola per a l'estranger, però no per a Alacant

Ha qüestionat "que el Tajo envie a Portugal el doble d'aigua que demana" i que "l'Ebre envie aigua a França" mentre nosaltres no podem ni plantejar que l'aigua a Espanya és per a tots" i quan es reclama per les comarques d'Alacant "tot és desastre polític, tot és controvèrsia i tot és demagògia", quan hi ha 50 transvasaments en marxa a l'estat espanyol.

En opinió de Mazón, "no hi ha una visió d'Estat, no hi ha vocació d'un pacte d'estat i es continua jugant als territoris que se separen". "Nosaltres hem fet els deures no sols en depuració, en reutilització i en cicle hídric, sinó fins i tot transvasaments perquè hem posat en marxa el transvasament Xúquer-Vinalopó amb un esforç molt important per part dels regants de València respecte als regants d'Alacant i eixa solidaritat hídrica l'hem aconseguida, per tant, podem predicar amb l'exemple", ha destacat. "Em sent molt còmode en el Dia de l'Aigua per a ser tan reivindicatiu com toca, i em sent amb tota l'autoritat moral per a dir hui des de Castelló que la prioritat en aquests moments per part del Govern d'Espanya ha de ser [l'ampliació de] l'embassament d'Arenós perquè és prioritat u, perquè continuen sense comprometre's, sense pressupostar-lo i sense atendre'l", ha subratllat.

També et pot interessar

stats