En marxa les ajudes a empreses que apliquen la jornada laboral de quatre dies: consulta'n els requisits

El programa pilot del Ministeri d'Indústria hi destina 9,6 milions als quals podran optar negocis de fins a 250 treballadors que reduïsquen almenys en un 10% l'horari durant dos anys

Una oficina en una empresa (arxiu)
Una oficina en una empresa (arxiu) / Monkey Business Images (Shutterstock)

El govern espanyol ja ha posat en marxa les ajudes per a empreses que reduïsquen la jornada laboral de les plantilles. La convocatòria, que ha avançat el diari El País, es publica aquest dijous en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) amb els terminis, quanties i requisits per a poder-les demanar. El Ministeri d'Indústria, responsable de la iniciativa, ha assignat un pressupost de 9,6 milions d'euros per a aquesta línia de subvencions, destinada a negocis que retallen almenys un 10% la jornada laboral sense minvar els salaris del personal durant un mínim de dos anys. 

La mesura arriba en un moment en què ha cobrat força el debat sobre la jornada laboral de quatre dies a tot Espanya, encara que són poques les empreses que ara per ara s'han decidit a fer el pas i provar-ho. A la Comunitat Valenciana, la ciutat de València ha iniciat una experiència pilot durant aquest mes per a avaluar els efectes d'aquesta modalitat de treball en el veïnat, el comerç o l'hoteleria, aprofitant que en el calendari hi ha quatre dilluns seguits que són festius. 

Segons especifica la convocatòria de l'executiu estatal, el programa està destinat exclusivament a empreses que desenvolupen activitat industrial i naix amb l'objectiu d'impulsar la productivitat. Perquè una empresa puga beneficiar-se'n caldrà que tinga consideració de xicoteta o mitjana, per tant, la plantilla no pot ser superior a 250 persones. Les que se sumen a aquest projecte pilot subvencionat podran optar a ajudes de fins a 200.000 euros sempre que es comprometen a reduir durant un mínim de 24 mesos un 10% de la jornada laboral i no abaixar els sous. Un altre dels criteris és el nombre de treballadors afectats per la retallada horària, que haurà de ser com a mínim del 30% del personal en empreses de fins a vint empleats i del 25% en les que en tinguen entre 21 i 249.

Sorgit de l'acord amb Més País

El debat polític sobre la reducció de la setmana laboral de 40 a 32 hores el va obrir en el Congrés Més País, que va condicionar el seu suport als pressupostos generals de l'Estat de 2021 a la posada en marxa d'un programa pilot en aquest sentit. Aquells PGE no van incloure la dotació econòmica per a implementar-lo, però finalment sí que es va contemplar en els comptes de 2022, si bé la posada en marxa no ha sigut fins a 2023.

Més País defensa aquesta mesura no només per a millorar la productivitat empresarial, sinó també per a donar solucions als problemes associats a jornades laborals excessives en la salut dels treballadors i treballadores i a la conciliació laboral i familiar. 

També et pot interessar

stats