Marina d'Or reclama 400 milions d'euros al Regne del Marroc per dos projectes frustrats

La companyia es va involucrar en la construcció de dos grans complexos immobiliaris a partir d'un compromís del govern marroquí que no es va complir

Marina d'Or a Oropesa
Marina d'Or a Orpesa / À Punt NTC

Comercializadora Mediterránea de Viviendas (abans denominada Marina d’Or-Loger) ha presentat una sol·licitud d'arbitratge davant del Centre Internacional d'Arranjament de Diferències Relatives a Inversions (CIADI) contra el Regne del Marroc per una reclamació de més de 400 milions d'euros.

El bufet B. Cremades & Asociados, que defensa els interessos de l'empresa espanyola, explica aquest dijous en un comunicat que el 2004 Marina d’Or va participar en la iniciativa llançada pel Marroc per a descongestionar els nuclis urbans superpoblats mitjançant la creació de ciutats satèl·lit de nova construcció.

La companyia es va involucrar en la construcció de dos grans complexos immobiliaris, un dels quals, Nova Ciutat de Tamesna, als afores de Rabat, a la qual l'Estat marroquí dotaria de tots els equipaments i infraestructures necessaris per a fer possible la nova ciutat. Marina d’Or recuperaria la inversió mitjançant la venda dels complexos immobiliaris construïts, però la "inacció del govern marroquí per a la dotació dels equipaments i infraestructures, unida a la modificació de l'ordenació urbanística de la ciutat, han abocat al fet que aquella idíl·lica nova ciutat actualment es reduïsca a uns quants edificis aïllats", assenyala la nota.

Així mateix, l'empresa havia acordat amb l'administració pública marroquina la construcció d'un altre complex immobiliari denominat La Perla de Tànger, a la ciutat del mateix nom, inversió igualment concebuda per a la venda a tercers, finançant-se la construcció mitjançant la venda dels nous immobles als nous residents. Però durant l'execució d'aquest projecte es va generar un bloqueig administratiu resultant de conflictes interns entre les autoritats marroquines, reconegut pel mateix Tribunal de Comptes d'aquell país en un informe especial del 2014.

Tot això ha implicat la pèrdua "irremeiable i total de la inversió projectada", afigen els advocats, que destaquen que, abans de presentar la sol·licitud d'arbitratge, Marina d’Or ha tractat de negociar amb el govern marroquí una eixida a les seues inversions, sense èxit.

La Perla de Tànger anava a consistir en un complex de 627 habitatges, dos edificis d'oficines, un centre comercial, un hotel de cinc estreles i un altre de quatre, en tant que en Tamesna estava prevista la construcció de 7.000 habitatges, un centre comercial, un hotel de tres estreles i 30.000 metres quadrats de jardins.

També et pot interessar

stats