La llum s'encareix un 10 per cent al maig

El 51% de les llars de la Comunitat Valencana es veuran afectades.

Els consumidors pagaran quatre euros més pel rebut de la llum
Els consumidors pagaran quatre euros més pel rebut de la llum

Tot i que el que portem del 2018 ha sigut plujós i el Govern va assegurar que superada la sequera de l'any passat el preu de la llum es relaxaria, els consumidors pagaran en maig un 10% més per quilovat. Una xifra que situa aquest més com el més car des del 2014.

Les dades evidencien una pujada molt significativa

Respecte del mes d'abril, la llum és un 26% més cara. Si la comparem amb el mateix període de l'any passat, el preu és un 14% superior. Traduït en euros, es preveu que, de mitjana, els consumidors hauran de pagar quatre euros més per rebut. Els clients més perjudicats són aquells que han contractat la tarifa regulada PVPC, és a dir, el preu voluntari que s'aplica als consumidors amb una potència inferior als 10 quilovats. Però, sobretot, l'augment en la factura el percebran els clients amb discriminació horària entre les 10 i les 12 de la nit.

A la Comunitat Valenciana, més de la meitat de les llars estaran afectades per aquesta pujada ja que, segons dades del Ministeri d'Indústria, el 51% dels consumidors estan acollits a les tarifes regulades o PVPC.

Per què puja la llum?

El preu de la llum es fixa en el mercat de l'electricitat i es regula segons l'oferta i la demanda. A més, es tracta d'un mercat marginalista en el qual el preu el marquen les últimes energies a entrar-hi. Segons Manuel Garcia, membre del comité executiu d'ASELEC (Associació d'Empresaris Instal·ladors Elèctrics) "el gas i el carbó marquen els preus actualment, mentre que les centrals hidràuliques "solten poca aigua i no generen electricitat, malgrat que hi ha demanda i els pantans estan plens".

Recomanacions

Les organitzacions que defensen els interessos dels consumidors recomanen que davant d’aquest ball de preus, els clients dediquen temps a conéixer la tarifa que contracten, i també com adaptar-la a les característiques de la llar.

A més, aconsellen fer un ús eficient de l'energia amb electrodomèstics qualificats amb l'A . Per últim, recomanen ajustar la potència contractada a les necessitats de la vivenda.

També et pot interessar

stats