La llum pujarà dimecres i marcarà un nou màxim des de l'excepció ibèrica amb 476,39 euros/MWh

Aquesta espiral de preus alts de la llum que s'ha donat al llarg de l'última setmana ha estat impulsada pel preu del gas natural, que està en nivells màxims

Imatge d'arxiu d'un interruptor / À Punt
Imatge d'arxiu d'un interruptor / À Punt

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest dimecres un 3,69% respecte a dimarts, fins als 476,39 euros per megavat hora (MWh), i arriba així un nou màxim des que va entrar en vigor l'excepció ibèrica el passat 15 de juny, segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia.

D'aquesta manera, el preu torna a pujar i supera l'anterior màxim des de l'entrada en vigor de l'excepció ibèrica, registrat aquest dimarts amb 459,4 euros/MWh.

Els 476,39 euros/MWh d'aquest dimecres serien el segon preu més alt de la història per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista, només per darrere del rècord de 544,98 euros/MWh registrat el passat 8 de març, abans de l'entrada en vigor del topall al gas.

Aquesta espiral de preus alts de la llum que s'ha donat al llarg de l'última setmana ha estat impulsada pel preu del gas natural, que està en nivells màxims, degut, principalment, a l'anunci de Gazprom de tallar a partir del 31 d'agost i durant tres dies el bombament de gas a Alemanya.

En aquest context, la companyia francesa de subministrament energètic Engie ha informat que Gazprom ha reduït des d'aquest dimarts el subministrament de gas, que ja havia caigut substancialment des de l'inici de la guerra a Ucraïna pel desacord entre les parts en l'aplicació d'alguns contractes.

En absència del mecanisme de l'excepció ibèrica per a topar el preu del gas per a la generació d'electricitat, el preu de l'electricitat a Espanya seria d'uns 533,46 euros/MWh de mitjana, la qual cosa suposa uns 57,07 euros/MWh més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran així un 10,7% menys de mitjana.

També et pot interessar