El lloguer a València supera els 15 euros/m² i el preu mitjà per habitatge arriba als 1.600 euros mensuals

El preu dels pisos d'obra nova pugen un 7,37% en només tres mesos, i se situen en 3.422 euros/m², segons l'informe de la UPV. L'estudi incideix en la urgent necessitat de construcció d'habitatges protegits d'obra nova destinats a propietat i a lloguer

Blocs de pisos
Blocs de pisos / observa.webs.upv.es

Les dades del segon trimestre del 2024 de la Càtedra Observatori de l'Habitatge de la Universitat Politècnica de València llancen, de nou, una forta alça en el preu de l'habitatge a la ciutat de València tant de compra d'obra nova com de lloguer.

El màxim nacional en el creixement dels preus de lloguer l'ha registrat la ciutat de València amb més de 15 euros/m² i una mitjana que supera els 1.600 euros de quota mensual.

Mentrestant, l'habitatge d'obra nova a la ciutat de València ha experimentat una pujada de preu del 7,37%. Este augment, registrat en només tres mesos, situa el preu mitjà d'un habitatge d'obra nova a la ciutat en 3.422 euros/m².

Esta escalada de preus es produeix mentre el nombre d'habitatges a la venda continua descendint a nivells insostenibles, tal com ha estat advertint l'Observatori i anticipa escenaris molt complicats en els pròxims trimestres.

Des del 2018, la Càtedra Observatori de l'Habitatge de la UPV "alerta de la deriva que el desequilibri de l'oferta i la demanda estava prenent, i que no anticipava res bo". Ara, després de la crua evidència, però sobretot per les mobilitzacions i impacte social que estan per vindre, és "quan es considera que alguna cosa cal fer", declara Fernando Cos-Gayón, director d'este observatori.

"Dramàtica escassetat d'oferta d'obra nova"

Cos-Gayón adverteix que "cal ser especialment diligents i acurats, perquè en una situació tan extrema com l'actual s'ha de ser precís amb les mesures que cal implementar".

Per exemple, a la dramàtica escassetat d'oferta d'habitatge d'obra nova, que ha desplaçat la potencial demanda a la segona mà i, finalment, al lloguer, des de l'Observatori incideixen que "no es poden implementar normatives que expulsen precisament habitatges d'este mercat".

En imposar preus màxims a les rendes del lloguer i la protecció de l'ocupació, la trista realitat és que a qui es pretén protegir, els més vulnerables, és als que s'acaba perjudicant, sense deixar-los cap opció residencial

"Això és exactament el que ha succeït, com pronostiquem de manera unànime tots els que estudiem el comportament del sector immobiliari, en imposar preus màxims a les rendes del lloguer i la protecció de l'ocupació", alerten en l'informe.

"La trista realitat és que a qui es pretén protegir, els més vulnerables, és als que s'acaba perjudicant, sense deixar-los cap opció residencial, conclou Cos-Gayón sobre este tema.

Increment de nous habitants

D'altra banda, l'impacte que el canvi demogràfic actual tindrà sobre l'accés a l'habitatge és d'unes dimensions mai vistes, que condicionaran el creixement de les nostres ciutats, i concretament la de València i l'àrea metropolitana.

Més de 100.000 nous habitants a la Comunitat Valenciana el 2023 (un 1,92%) en un sol any, que és quasi el doble que la mitjana d'Espanya.

Només a la ciutat de València, l'increment va ser d'11.836 persones (un 1,46%) durant el 2023.

Cos-Gayón incideix que "podem continuar mirant cap a un altre costat, insistint en els habitatges buits com a argument per a no construir-ne més, encara que se sàpia que no estan en condicions de ser habitades immediatament, o buscant el culpable en l'habitatge turístic com la possible causant de l'alça dels preus del lloguer, encara quan no se sostinga tal argument". Des de l'Observatori apunten que la realitat "acaba imposant-se, i patirem, de nou, perquè veiem que fins i tot anticipant els problemes, nom es fa res".

Urgent necessitat de construcció d'habitatges protegits

La urgent necessitat, incideix l'estudi, és la construcció d'habitatges protegits d'obra nova, i moltes, destinades a propietat i a lloguer.

Per a això, les iniciatives publicoprivades seran essencials per a possibilitar sòl immediat, però també caldrà plantejar una estratègia que ordene nous àmbits per a generar sòl urbà, amb agilitat en les tramitacions urbanístiques i administratives.

L'amenaça real és que els preus continuaran pujant per la quasi inexistència d'oferta d'obra nova, que arrossega i tensa la de segona mà i, al seu torn, el lloguer, única opció per als que no han tingut capacitat d'estalvi.

També et pot interessar

stats