L'OCDE demana més cotitzacions, treballar més o pensions més baixes per a mantindre-les

En referència a Espanya, l'organisme internacional alerta de l'impacte que suposarà l'envelliment de la població sobre la "sostenibilitat financera"

Un ancià amb màscara assegut en un banc, a 27 de juliol de 2021, a Madrid
Un ancià amb mascareta assegut en un banc, el 27 de juliol de 2021, a Madrid / A. Pérez Meca (Europa Press)

La sostenibilitat del sistema de pensions és un problema internacional. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) alerta que els sistemes de pensions a escala global hauran de triar entre incrementar les cotitzacions dels treballadors, elevar l'edat de jubilació o reduir les pensions per al seu manteniment, segons es desprén de l'informe biennal Pensions d'una ullada, publicat aquest dimecres.

"Posar les pensions en un rumb sòlid per al futur requerirà doloroses decisions polítiques: o demanar que es pague més amb les cotitzacions, treballar més [anys] o rebre pensions més baixes. Però aquestes decisions també seran doloroses perquè les reformes de les pensions estan entre les més contencioses, menys populars i potencialment perilloses", ha indicat l'OCDE en el document. Aquestes recomanacions són en l'àmbit general per a tots els membres que conformen l'OCDE, això no obstant, no es refereixen a cap país en concret.

L'organisme ha recordat que, encara que tots els esforços polítics hagen estat enfocats en la pandèmia els dos últims anys, "el desafiament a llarg termini per a les pensions continua sent proporcionar pensions financerament i socialment sostenibles en el futur".

I en referència a Espanya, l'organisme internacional amb seu a París ha alertat de l'impacte que suposarà l'envelliment de la població sobre la "sostenibilitat financera" del sistema de pensions espanyol, segons es desprén de l'annex per a Espanya de l'informe biennal Pensions d'una ullada, publicat aquest dimecres.

A Espanya, la sostenibilitat de les pensions ha sigut un dels temes centrals del diàleg social. El govern espanyol i els sindicats UGT i CCOO van arribar a mitjan novembre a un acord, del qual es va despenjar la patronal, per a concretar el mecanisme d'equitat intergeneracional i poder garantir les jubilacions de la generació coneguda com la del baby-boom (finals de la dècada de 1950 i a mitjans de la del 1970".

També et pot interessar

stats