L'IPC puja 1,4 punts a l'octubre i se situa en el 5,6%

En el conjunt d'Espanya, la xifra és dos dècimes menor (5,4%), el màxim en 29 anys

Un home reposta combustible en la seua moto
Un home reposta combustible en la seua moto / EuropaPress

L'índex de preus de consum (IPC) a la Comunitat Valenciana va pujar 1,4 punts a l'octubre en relació amb el mes anterior i va disparar la taxa interanual fins al 5,6%. A Espanya, la mitjana és dos dècimes inferior, 5,4%, quasi 1,5 punts per damunt de la taxa de setembre i el nivell més alt en 29 anys, a causa de l'encariment de l'electricitat i de les gasolines, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La taxa interanual de l'IPC registrada a l'octubre a tot Espanya (5,4%) és una dècima inferior a l'avançada a final del mes passat per l'INE (5,5%). En el cas de la taxa mensual (1,8%), és dues dècimes menor a la que va avançar Estadística (2%).

Amb la dada interanual d'octubre, el més elevat des de setembre de 1992, l'IPC encadena la desena taxa positiva consecutiva.

Segons Estadística, en el comportament interanual de l'IPC destaca la pujada dels preus de l'electricitat i, en menor mesura, dels preus del gasoil per a la calefacció i el gas.

També hi van influir l'augment dels preus de la restauració i dels carburants i lubricants per a vehicles personals, així com el fet que els preus de la telefonia, dels serveis de lloguer i dels paquets turístics van baixar menys a l'octubre d'aquest any del que ho van fer el mateix mes de 2020.

En concret, el grup d'habitatge va elevar sis punts la taxa interanual a l'octubre, fins al 20,5%, per la pujada del preu de l'electricitat, mentre que el grup de transport va incrementar dos punts la taxa, fins al 12,3%, pel cost més elevat de les gasolines.

Al mateix temps, el grup de comunicacions va incrementar la variació interanual més de dos punts, fins al -0,5%; el d'hotels, cafeteries i restaurants va elevar sis dècimes la taxa, fins al 2%, i el d'oci i cultura va registrar una taxa sis dècimes superior, i es va situar en l'1,5% per l'evolució del preu dels paquets turístics.

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va pujar quatre dècimes a l'octubre en el conjunt d'Espanya, fins a l'1,4%, amb la qual cosa se situa quatre punts per sota de l'índex general. L'INE destaca que aquesta diferència entre les dues taxes és la més elevada des del començament de la sèrie, l'agost de 1986.

L'IPC interanual a impostos constants va aconseguir a l'octubre el 6,1%, set dècimes més que la taxa general, per la baixada de l'impost especial sobre l'electricitat.

En taxa mensual (octubre sobre setembre), l'IPC va encadenar el tercer repunt consecutiu en pujar un 1,8% a l'octubre, un punt més que al setembre. A aquest increment va contribuir l'encariment de l'electricitat, la roba i el calcer, de les gasolines i de la fruita, el pa i la carn.

També et pot interessar

stats