L'IPC baixa al 9% a la Comunitat Valenciana per la llum, però els aliments continuen estant en màxims

Són vora dos punts menys que en agost, quan el creixement dels preus va ser del 10,9%

Un client compra en un supermercat / Jesús Hellín (Europa Press)
Un client compra en un supermercat / Jesús Hellín (Europa Press)

L'índex de preus de consum (IPC) a la Comunitat Valenciana baixà 8 dècimes a setembre en relació amb el mes anterior i deixa la taxa interanual al 9%. Són vora dos punts menys (1,9%) que a l'agost, quan el creixement dels preus va ser del 10,9%.

La taxa interanual de la Comunitat Valenciana (9%) se situa per damunt de la mitjana a Espanya (8,9%), que per dalt està liderada per Castella-la Manxa (10,6%), Castella i Lleó (10%), Navarra (9,8%) i La Rioja (9,7%).

A Espanya, la inflació s'ha moderat al setembre al 8,9% interanual, una dècima menys del que va avançar l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i 1,6 punts menys respecte a la inflació registrada en agost per la baixada de l'electricitat i dels carburants.

No obstant això, els aliments i les begudes no alcohòliques han pujat un 14,4% interanual, una taxa sis dècimes superior a la del mes passat i la més alta des del començament de la sèrie estadística el gener de 1994.

Productes com els llegums, les hortalisses, la llet, els formatges, els ous i la carn s'han encarit molt. Els olis i greixos han elevat els preus un 23,8%, els ous són un 23,6% més cars, la llet costa un 25,1% més, i els cereals, un 22,3% més. A més, en l'últim any, la calefacció, l'electricitat i la distribució d'aigua s'han encarit un 24,8%.

La dada de setembre al conjunt de l'Estat és 1,9 punts inferior al pic que va tindre el mes de juliol passat, quan l'IPC es va situar en el 10,8%, el nivell més alt des de setembre de 1984.

Amb aquesta moderació d'1,6 punts, la inflació suma dos mesos consecutius de descensos en la taxa interanual després que a l'agost baixara tres dècimes, fins al 10,5%.

La taxa de variació mensual a Espanya ha sigut del -0,7%, i la inflació subjacent s'ha situat en el 6,2%, 0,2 punts menys que en el mes passat.

En comparació amb altres setembres, el descens mensual de l'IPC al setembre d'enguany és el més pronunciat en aquest mes des de l'inici de la sèrie històrica, el 1961.

També et pot interessar

stats