L'habitatge de segona mà puja un 8,3% en taxa interanual a la ciutat d'Alacant

L'informe de Tecnocasa destaca que el lloguer també s'ha incrementat a Alacant en un 11,3%, amb un preu mitjà de 8 euros el metre quadrat

Presentació de l'informe de l'habitatge a la ciutat d'Alacant
Presentació de l'informe de l'habitatge a la ciutat d'Alacant / Europa Press

El preu de compravenda d'habitatge usat a la ciutat d'Alacant ha pujat un 8,3% en taxa interanual, se situa en 1.010 euros per metre quadrat. El preu del lloguer també s'ha incrementat en un 11,3%, amb 8 euros el metre quadrat, segons un informe de Tecnocasa.

L'estudi Anàlisi del mercat de l'habitatge a Alacant s'ha elaborat amb la informació de les operacions d'intermediació immobiliària i financera del grup Tecnocasa.

En la presentació també s'han tractat dos nous informes de la Càtedra Grup Tecnocasa - Universitat Pompeu Fabra (UPF) d'anàlisi del mercat de l'habitatge. El primer analitza l'impacte de la nova llei d'habitatge en el mercat de lloguer a Alacant, mentre que el segon estudia el dinamisme immobiliari a la Comunitat Valenciana.

El responsable del Grup Tecnocasa a Alacant, José Ángel Morcillo, ha assenyalat que el 57% dels habitatges venuts a Alacant enguany està en la franja de menys de 75.000 euros. Una proporció que ha baixat, ja que fa un any aquesta franja englobava el 61,7% de les vendes.

La següent franja més comuna és la d'habitatge d'entre 75.000 i 150.000 euros, amb un 41,8% de les operacions.

El prototip d'habitatge de segona mà

El prototip de l'habitatge venut a la ciutat d'Alacant en 2023 no compta amb ascensor (69,7%), té una superfície mitjana d'entre 60 i 80 metres quadrats (45,4%), tres habitacions (61,2%) i una antiguitat d'entre 40 i 60 anys (67,2%).

En un 45,6% dels casos, s'adquireix l'immoble com a primer habitatge —per a viure-hi—; un altre 45,6% es compra com a inversió, una xifra molt elevada a la ciutat d'Alacant, i en un 8,8% de les compres es destina l'habitatge a segona residència.

El perfil del comprador

El comprador té una edat compresa entre els 25 i 44 anys (40%), compta amb un contracte laboral indefinit (51,5%), sol adquirir l'immoble en solitari (66,7%), té estudis secundaris (57%), és de fora de la UE (45,7%) i majoritàriament home (60%).

El director d'Anàlisi del Grup Tecnocasa, Lázaro Cubero, ha apuntat que Alacant "presenta actualment molt bones oportunitats immobiliàries".

El 74% compra al comptat

A Alacant destaca la compra d'immobles al comptat (74,3%).

Quant al finançament per a comprar immobles, el 54,8% dels nous compradors que ha finançat l'habitatge amb un préstec hipotecari ho ha fet amb un tipus d'interés fix, una xifra "llunyana" al 60% de fa un any i al 93% de 2021.

D'aquesta manera, en 2023 ha augmentat la proporció d'hipoteques de tipus variable i mixt. En concret, les hipoteques mixtes se situen ara en el 32,3% del total, mentre que eixe tipus de préstecs en 2021 eren "pràcticament inexistents" a Alacant i en 2022 van ser el 12%.

Bona rendibilitat del lloguer

Així mateix, Cubero ha destacat la "bona rendibilitat del lloguer a Alacant" i ha detallat que, amb un immoble per a llogar a la ciutat, "es pot obtindre una rendibilitat neta anual del 7%".

Ha afegit que el temps necessari per a recuperar la inversió en l'immoble és de 15 anys, per la qual cosa considera que "la compra d'un habitatge com a inversió és una bona opció a la ciutat".

La nova llei provoca la retirada d'immobles de lloguer

Amb relació a l'impacte de la nova llei d'habitatge, l'informe de Tecnocasa alerta que la "inseguretat jurídica podria portar a molts propietaris d'Alacant a retirar els seus immobles del mercat del lloguer i buscar altres opcions de negoci".

"Això suposaria la desaparició de més 6.600 vivendes que actualment estan llogades i l'oferta de lloguer a la ciutat es reduiria un 19,7%, amb Benalúa com la zona que se'n veuria més afectada, amb una possible disminució de l'oferta del lloguer del 30%", ha advertit.

En la mateixa línia, apunta que una vegada finalitzat el contracte de lloguer vigent, un 9,3% dels propietaris alacantins es planteja la venda de l'habitatge, mentre que un 10,4% valora altres opcions com ara l'arrendament per a ús diferent del d'habitatge.

Dinamisme immobiliari a la Comunitat Valenciana

Sobre el dinamisme immobiliari, Tecnocasa ha afirmat que a la Comunitat Valenciana hi ha "dades interessants", ja que té un dinamisme 3,44 punts per damunt de la mitjana nacional (2,6 vendes per cada 100 habitatges) i és l'autonomia més dinàmica d'Espanya.

Per províncies, la província valenciana més dinàmica és Alacant (4,26), seguida de València (2,89) i Castelló (2,77).

També et pot interessar

stats