L’“excepcional” collita d’oliva desborda les almàsseres

No donen l’abast per a moldre-ho tot i algunes treballen 24 hores

Les almàsseres treballen a destall per moldre la collita d'olives / À Punt NTC

Al mateix temps, a les almàsseres hi ha llista d’espera per a anar a transformar les olives en or líquid. En Aceites Xivert, a Alcalà de Xivert (Baix Maestrat), per exemple, hi ha cua de sis dies, i preveuen que la setmana vinent la xifra augmente. La campanya va començar a l'octubre i acabarà a finals de febrer, i enguany el preu i la quantitat són al·licient extraordinari per als productors. Enrique Chert, gerent de l’almàssera, explica que “segons diuen” en tot Espanya enguany no hi ha olives per a moldre, mentre que a la Comunitat Valenciana tenim la fortuna de tindre’n. Per això espere que es mantinga el preu. 

També hi ha qui té pressa per moldre perquè ha d’arreplegar les olives abans que caiguen a terra, moment en què es perden, expliquen alguns agricultors.

Tanta demanda hi ha que estan començant a treballar en torns nocturns per a moldre les 24 hores de dia. Així, en vint dies que van de campanya, ja s'han molt 365.000 quilos d'olives i cada dia passen per aquesta almàssera uns trenta clients. 

El mateix passa a l'almàssera d'Atzeneta del Maestrat. Els particulars s'havien quedat sense oli per la desastrosa campanya anterior, però la collita d’enguany és “excepcional” i per això no donen l’abast per a moldre-ho tot, explica el president, Joquín Roig.

De moment ja ha arribat a nou euros el litre, una xifra que comença a desbocar-se i que està convertint aquest producte en un luxe.

Facua denuncia un possible pacte de preus

Només al mes de novembre el preu de l’or líquid ha augmentat un 9%, però la qüestió és que ha pujat per igual en huit cadenes de supermercats que tenen preus idèntics des de fa tres mesos (Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia Eroski, Hipercor, Lidl i Mercadona). La botella de marca blanca d'oli d'oliva verge extra costa, en totes, 9 euros i 25 cèntims.

Per això, l'organització de consumidors ha demanat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que òbriga una investigació per a esbrinar si hi ha un pacte de preus de les grans cadenes de distribució. El secretari general de Facua, Rubén Sánchez, ha explicat que tantes pujades paral·leles en preus idèntics “no és una casualitat” i que es podria tractar d’un pacte col·lusori contrari a la llei de defensa de la competència.

També et pot interessar

stats