L'euro digital, a partir de finals de 2023

El Banc Central Europeu treballa en el disseny i les característiques d'un prototip que estarà llest en un parell d'anys

El Banc Central Europeu treballa en el disseny i característiques del futur Euro digital
El Banc Central Europeu treballa en el disseny i característiques del futur Euro digital

El Banc Central Europeu (BCE) espera haver determinat el disseny i les característiques de l'euro digital per a finals de 2023 i, a partir d'aleshores, confia a desenvolupar un prototip en un període addicional de sis mesos.

“Idealment, al final de 2023 tindríem un enteniment clar de com es dissenyarà un euro digital”, ha declarat aquest dijous el membre del comité executiu del BCE Fabio Panetta en una compareixença davant la comissió d'Assumptes Econòmics i Monetaris de l'Eurocambra.

En aquest sentit, ha explicat que per a finals de 2023 s'haurien d'haver decidit aspectes com el grau de protecció de la confidencialitat, qui podrà usar l'euro digital o si només es podrà utilitzar en línia.

Panetta ha recalcat que la població està demandant serveis de pagament digital i ha advertit que, si no els proporciona el sector públic, existeixen probabilitats que els oferisquen les grans empreses tecnològiques o els emissors de criptoactius.

“Això és un risc molt gran per a l'estabilitat financera”, ha avisat, i ha assegurat que l'euro digital tindrà “una implicació molt important positiva per a l'estabilitat financera”.

El membre del comité executiu del BCE també ha subratllat que els proveïdors no europeus de pagaments ja gestionen “al voltant del 70% de les transaccions de pagament amb targeta europees".

“Si la presència d'aquests proveïdors continua creixent, es plantejarien serioses qüestions per a l'autonomia d'Europa en els pagaments, amb potencials implicacions per als usuaris”, ha assenyalat.

Segons Panetta, el projecte de l'euro digital “tracta de garantir que tots puguen utilitzar els diners del banc central en forma digital per a les seues transaccions diàries”.

“També permetria als usuaris beneficiar-se d'alts estàndards de privacitat”, ha apuntat, en referència al fet que el BCE no té interessos comercials a “monetitzar” les dades dels usuaris.

Així mateix, ha explicat que l'euro digital proporcionaria “noves oportunitats empresarials” i actuaria “com a catalitzador per al progrés tecnològic i la innovació en el sector privat”.

També et pot interessar

stats