L'euríbor supera l'1 % per primera vegada en quasi una dècada

Ha pujat cada dia de juny i acumula una alça de sis dècimes en aquest mes impulsat pels canvis en la política monetària dels bancs centrals de tot el món, que estan elevant els tipus d'interés per a contenir la inflació

Imatge d'arxiu d'una dona passant davant d'una entitat bancària
Imatge d'arxiu d'una dona passant davant d'una entitat bancària / Efe

L'euríbor a dotze mesos, l'indicador que més s'usa a Espanya per a calcular les quotes de les hipoteques, ha sumat aquest dimecres la seua tretzena jornada consecutiva a l'alça i ha superat l'1% per primera vegada en quasi una dècada.

La taxa diària de l'indicador ha aconseguit aquest dimecres l'1,067 %. Cal remuntar-se al 23 de juliol de 2012 per a trobar un nivell superior a l'1 % i a l'11 de juliol del mateix any per a superar la taxa que ha marcat aquest dimecres.

L'euríbor ha pujat cada dia de juny i acumula una alça de sis dècimes en aquest mes impulsat pels canvis en la política monetària dels bancs centrals de tot el món, que estan elevant els tipus d'interés per a contenir la inflació. La forta pujada dels últims dies coincideix amb la confirmació del Banc Central Europeu (BCE) que al juliol posarà fi a les seues compres de deute sobirà i pujarà els tipus.

En l'última setmana els mercats de deute estan experimentant fortes alces i les borses cauen davant algunes informacions que especulen que la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) pujarà els tipus un 0,75 %, enfront d'un 0,50 % que descomptaven els analistes, en la seua reunió de hui (la decisió es coneixerà aquesta vesprada amb els mercats europeus tancats).

El gir en la política monetària dels grans bancs centrals es va fer evident a l'inici de l'any i des de llavors l'euríbor ha pujat un punt i mig. L'indicador va tancar 2021 en negatiu (–0,501 %), el passat 20 d'abril va registrar per última vegada una taxa diària negativa (–0,014 %) i aquest dimecres ha superat l'1 %.

A conseqüència de la pujada de l'euríbor, les quotes dels crèdits hipotecaris que tinguen tipus d'interés variable s'encariran, ja que les entitats usen la dada mitjana del mes en les revisions periòdiques dels préstecs.

També et pot interessar

stats