Claus de la pujada de l’euríbor i com afectarà les hipoteques

Resolem els principals dubtes de les persones usuàries, com l’increment de la hipoteca o els depòsits bancaris

L'increment de l'euríbor canvia l'escenari dels depòsits bancaris i les hipoteques / À Punt NTC
31 de maig 2022 - 21:49

A més de l’increment de la inflació per l’augment de preus dels aliments i dels carburants, l'augment de l'euríbor també genera un gran impacte en aquelles persones que tenen una hipoteca variable, que a Espanya són uns quatre milions. De moment, aquelles hipoteques que tinguen revisió en maig, amb la mitjana situada en el 0,28%, s'encariran entre 600 i 1.200 € de mitjana a l'any.

Durant sis anys, l’índex de referència ha estat en terreny negatiu. De fet, al desembre de l'any passat va marcar un mínim històric, en situar-se en el 0,5% negatiu. Des d'aquell moment, l'escalada ha sigut meteòrica. A l'abril tornava, després de set anys, al terreny positiu i el 24 de maig marcava un màxim diari, en superar el 0,36%. 

Quant pagaré de més en la hipoteca?

Segons ha explicat Felipe Sánchez, professor de Finances d’EDEM, la persona usuària haurà de multiplicar el capital que li quede pendent de pagar de la seua hipoteca per la pujada de l’euríbor. “Per exemple, en cas de ser un 0,4%, si la persona perjudicada li queden per pagar 100.000 euros, la pujada a final d’any serà de 400 euros” ha assegurat. 

I en cas de tindre una hipoteca d’interés variable?

“Si t'apugen el tipus d’interés, però no aconsegueixes rendibilitat amb el sobrant que tingues, l’has d’amortitzar de la manera més ràpida possible” ha aconsellat Sánchez. D’aquesta manera, segons el professor, “et lleves la càrrega futura de pujada de tipus d’interés”. 

En cas de firmar ara, què és més recomanable: model variable o fix?

“El tipus d’interés variable pot ser més atractiu al principi, però en cas d’increments al llarg de 15 o 20 anys, i n'hi haurà, és millor estar en un tipus d’interés fix”, ha afirmat Sánchez. 

Què farà l’euríbor?

Tot apunta que al final del 2022 l’Euríbor se situarà al voltant del 0,50% i a les acaballes del 2023, al voltant de l’1%. 

Canviaran els depòsits bancaris?

L’escenari que es planteja ara “és molt interessant per a les persones estalviadores”, segons Sánchez, ja que el mercat de depòsits es tornarà a obrir. D’aquesta manera, d’ací fins que acabe 2022 els bancs entraran a oferir depòsits que puguen interessar al consumidor a un any, dos o fins i tot tres anys. 

També et pot interessar

stats